RejserGolf- og rejseoplevelserTromsø sommer og vinter. Rejseoplevelser fra Nordnorge (2)

Tromsø sommer og vinter. Rejseoplevelser fra Nordnorge (2)

Europavej 8 er en behagelig kystvej helt uden huller. Vi cruiser til Fagernes fra Tromsø alt imedens vi omhyggeligt sørger for ikke at overskride de tilladte fartbegrænsninger, da der ifølge de lokale er ”mye politikontroll og blitsbokser.”

Man distraheres let af de fine fjorde og flotte fjelde, men vi glemmer ikke at ”fartsbøter” er på minimum 1600 norske kroner, så vi bliver ikke fotograferet og husker til og med at dreje fra ved Fagernes og tage highway 91 mod Breivikeidet og Tromsø Golfklubb. Her er landevejen – som kystvejen til Sommerøya – slynget og hullet, så vi er ikke i nærheden af en fartbøde.

Golfbanen er omgivet af majestætiske fjelde, men der er intet royalt over det uprætentiøse klubhus, hvor vi møder Bjørn Sønsteby, der er daglig leder Tromsø Golfklubb.

Sønsteby forklarer at de såkaldte lavvu telte bag klubhuset normalt huser de samiske rensdyrnomader, men her bruges teltene primært til gæster der kommer i vintersæsonen, hvor golfbanen af gode grunde er lukket, og hvor golftrolleys og -biler er udskiftet med hundeslæder og snescootere.  Man skal noget længere øst- og nordpå for at finde samernes Lapland.

Umiddelbart ser banen turistvenlig ud. Brede fairways og korte huller. Banen er placeret i en dal flankeret af høje fjelde, og fairwayen er flad som en helleflynder på Restaurant Smak i Tromsø.

Men, men, men… Mellem de forkrøblede små birketræer er der store tuer af tyttebær, så det ligner en grønbrun pukkelpist!

”Når tyttebærene er modne, ser man kvinnene plukke bær mens mennene deres spiller golf,” fortæller greenkeeper Eivind Knutsen, som vi får en snak med på fairwayen. ”Men roughen er røff og tøff for mennene.”

Og roughen er i sandhed rough og tough, hvilket både skribentens og dennes søn må sande allerede på første hul. Og vi bliver med jævne mellemrum ved med at botanisere blandt de pudsige pukler, selv om vi godt ved at man først kan høste bær sidst på sæsonen.

Bjørn kommer med en opfordring, da vi efter de 18 huller stiller vores traller (norsk for trolley):

”Kom til Troms igjen for vinteren, men bestill i god tid. Vi får mange turister i de mørke månedene, spesielt japanere som først og fremst kommer for å elske i nordlyset, noe som skal gi vakre og flinke guttebarn. Men jeg er nu ikke helt sikker på at det holder. Som en kamerat fortalte meg her i går: Flere av vennene mine er unnfanget i nordlyset, men de er både stygge og dumme…”

Noget tyder på at det også er en eventyrlig oplevelse at besøge Tromsø Golf Klubb i den mørke nordnorske vinter.

Med udsigt til nordlys, ture med hundeslæde, overnatning mellem rensdyrskind i en samisk lavvu og ikke mindst mere god lokal humor, så må man hellere bestille plads snarest muligt.

Dette er den anden af to artikler fra Nordnorge. Den første kan læses her.

Tekst: Kim Boje Fotos: Kim Boje, Mads Boje og Bjørn Sønsteby (dobbeltbillede fra Tromsø Golfklubb 1. og 24. juni 2020)

Tromsø Golfklubb, https://tromsogolf.com/
Fjellheisen (Tromsø Cable Car), https://fjellheisen.no/
Polaria, https://polaria.no/
Polarmuseet, https://uit.no/tmu/polarmuseet
Skarven, https://skarven.no/
Tromsø Domkirke, http://www.kirken.tromso.no/
Helmersen, https://helmersendelikatesser.no/
Tromsø Kunstforening, http://www.tromsokunstforening.no/
Nordnorsk Kunstmuseum, https://www.nnkm.no/
Bardus Bar & Bistro, https://www.bardus.no/
Norges arktiske universitetsmuseum (tidligere Tromsø Museum), Lars Thørings veg 10, 9006 Tromsø, https://uit.no/tmu
Fly til Tromsø over Oslo. Husk at købe taxfree i transitten i Gardermoen, lufthavnen i Oslo. Er man først i indenrigs er det for sent at vende om.

På udsigtsplatformen i Bergsbotn på Senja står folk i kø for at tage fotos med drone og selfies med og uden stang højt hævet over Bergsfjorden.

Udflugter fra Tromsø

Dagsudflugter til Kvaløya og Sommerøya kan varmt anbefales.

Det samme gælder en tur til øen Senja, fx via Signaldalen med en overnatning i Finnsnes (ønsker man at overnatte på Senja, skal der bookes i god tid). Fra Finnsnes er der en meget smuk heldagstur med stop i Hamn, Bergsbotn, Tungeneset, Ersfjord og Mefjordvær, inden man tager færgen til Kvaløya (kom en time før afgang, der kan ikke reserveres) og kører tilbage til Tromsø.

Lofoten, der normalt er overrendt af turister, er 6½ times kørsel fra Tromsø.

Fra Nordkollen, et 211 meter højt bjerg på Hillesøya – en lillebitte ø der er forbundet med Sommerøya med en lillebitte bro – er der et sublimt vue over Sommerøya og Kvaløya.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

Rasmus Højgaard fik 7 mio. kr. i Race to Dubai bonus

Med en 2. plads i DP World Tour sæsonfinalen blev Rasmus Højgaard også nr. 2 på Race to Dubai ranglisten, hvilket gav ham en...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk