Rembrandt viste i 1600-tallet, hvordan der blev spillet ”ringbold” på landjorden og ”kolf” på de tilfrosne nederlandske søer. Golfens pilgrimme tager nu ikke til Holland, når de opsøger sportens helligdomme, men derimod til Skotland, hvor enhver ved at Mary Stuart ikke alene var Queen of Scotts men også Mother of Golf – og det var længe før hollænderne skøjtede rundt med en gren i hånden og en sten på isen.
Den skotske pilgrimsrejse er længere end Caminoen, hvis man bare skal omkring en brøkdel af de historiske baner; undervejs er der imidlertid andre store natur- og kulturoplevelser, så når man pakker kufferterne, skal man huske vandrestøvlerne og en god guidebog – udover køllerne, forstås.
Her er historien om nogle pilgrimsrejsendes første besøg i det skotske lav- og højland.
Inspirerende skotsk sparsommelighed
Den skotske sparsommelighed er legendarisk – tænk blot på den skotske golfklub, der blev opløst, fordi bolden blev væk! – og Deres udsendte lod sig inspirere inden kufferterne blev pakket. Når man ønsker at flyve til Edinburgh eller Prestwick og have egen bil til rådighed i tre uger, kan ferien hurtigt blive en dyr fornøjelse. Greenfee løber let op trods lave priser på de fleste public courses, Bed & Breakfast er bestemt ikke billigt, og så er der jo leje af bil – og selvfølgelig entréerne, fx til Scottish og eventuelt British Open.
Men der er flere muligheder for at reducere udgifterne. Der er især penge at spare, hvis man bytter hus og bil med en lokal familie, hvilket man kan gøre på forskellig vis (jf. fakta boks).
Lochwinnoch Golf Club
Denne familie byttede sig via Servas.dk til tre uger på et mindre landsted syd for Glasgow. Udsigten afslører dybblå søer, bølgende, grønne græsmarker med får og kvæg, og i det fjerne – på en bakkekam over selve byen – den lokale golfbane. Turister er sjældne på disse kanter, så der er god plads på den meget kuperede parkbane en mandag formiddag. Som på de fleste private baner er enhver form for jeans uacceptable uanset farve, og golfsko er påkrævet.
Flere af hullerne i Lochwinnoch Golf Club er forholdsvis korte; således kan man efter et godt drive på 17. – et par 5-hul med stor højdeforskel – nå green med et kort jern i andetslaget! Der er en del blinde slag, som kan være noget frustrerende, når man selv efter et godt slag har svært ved at finde bolden eller har fået en vanskelig stance på de stejle fairways. Der er imidlertid tips og billeder for hvert hul på den eksemplarisk gode hjemmeside, som det er en meget god idé at printe ud og studere nøje inden man teer ud. Greens og fairways er i overordentlig god stand og med udsigt til lochs, glens og bens – søer, dale og bjerge – er banen en fornøjelse at spille.
Efter spillet skyller de yngste familiemedlemmer efter med Irn Bru, en mild citrus soft-drink med koffein, de voksne med Tennent’s, god skotsk ale, mens der ventes på frokostmenuen. Det skotske sprog kan være svært at forstå, og først efter tjeneren tre gange er blevet bedt om at gentage gralled sole with chups går det op for Deres udsendte, at det drejer sig om ”grillet søtunge med fritter”!
Glasgow
Glasgow har udviklet sig til en yderst spændende kulturby. Arkitekten og billedkunstneren Rennie Mackintosh er allestedsnærværende; man skal helt klart besøge hans House for an Art Lover og skønvirkeskolen i Scotland Street, hvorefter man passende kan slutte af med te og kalorierige kager i The Willow Tearoom, som Mackintosh tegnede omkring år 1900.
Undervejs kan man købe golfsko i Sauchiehall Street – golfudstyr synes at være halv pris i Skotland! Og mens forældrene får info i turistbureauet på George Square, kan ungerne fordrive ventetiden med at se Barclays Scottish Open på en gigantisk tv-skærm; en god reklameidé fra Barclays.
Skotterne er i det hele taget fulde af gode idéer – tænk bare på Napier (logaritmetabellen), James Watts (dampmaskinen), Macmillan (cyklen), Graham Bell (telefonen), Alexander Fleming (penicillinen), John Logie Baird (tv) – for ikke at tale om Dolly (klonet får) og den måske bedste idé af alle fra Old Tom Morris & Co. (golfkøller)!
Scottish Open
Scottish Open var dette år henlagt til the bonnie, bonnie banks o’ Loch Lomond, en lille halv times kørsel nord for Glasgow. Loch Lomond Golf Club, hvor der normalt kun er adgang for medlemmer, må være det nærmeste man i Europa kommer på Augusta National. Eneste minus er de djævelske midges, bittesmå, aggressive dansemyg, der gør helvede hedt for spillerene – og tilskuerne.
St. Andrews
Pilgrimsrejsen fortsætter via Edinburgh, skotternes hyggelige lille hovedstad med blot 500.000 indbyggere, som modsat Glasgow er overrendt af turister. Hurtigt videre over South Queensferry med den imponerende røde stålbro Forth Rail Bridge fra 1890.
Et kort stop for at beundre Kingsbarns Golf Links og endelig til St. Andrews, den gamle universitetsby, som dukker op mellem rapsmarker, strand og hav. I sommermånederne kan man tilbringe natten på universitets kollegium til en meget rimelig pris. Så er der måske råd til at ofre en mindre formue på at spille på Old Course, eller man kan nøjes med en runde på Ladies Course, en voldsomt kuperet puttinggreen tæt på klubhuset for The Royal and Ancient, hvor greenfee er anderledes overkommelig.
Efter et informativt besøg på The British Golf Museum og en god gang pub grub i den hyggelige by, dukker den sidste firebold op på Old Course’s 18. hul. Fairwayen krydses af en sti på tværs, og pludseligt vader en busfuld italienske børn ud på stien. På lang afstand overværer golfens pilgrimme vantro, hvordan disse vanvittige hedninge løber ind på fairway og kaster sig over de fire golfbolde, som er slået ud fra teestedet. Hujende løber de blasfemiske børn ned til stranden med deres tyvegods, alt imens firebolden kommer nærmere og undrer sig over hvor deres bolde er blevet af. Lettere rystet træder Deres udsendte ud på golfsportens helligdom og forklarer golferne, hvorledes boldtabet – denne vanhelligelse – har fundet sted.
Tekst: Kim Boje. Fotos: Annemarie og Kim Boje.
Servas – en international organisation, der er uafhængig af økonomiske og politiske interesser, hvor man kvit og frit kan besøge 15.000 værter i 135 lande. Servas kan varmt anbefales – ikke så meget fordi man derved sparer på budgettet, men mere fordi man får en fremragende mulighed for at lære de lokale og deres land indefra. Og skotterne er naturligvis de bedste til at give tips om skotske forhold – herunder om de lokale golfbaner. Nogle af Servas-værterne på listen har noteret et HE – home exchange – da de er interesserede i husbytte. Læs mere på: www.servas.dk.
Intervac – en anden portal for boligbytte: http://dk.intervac-homeexchange.com/
Lochwinnoch Golf Club: Burnfoot Road, Lochwinnoch, Skotland, PA12 4AN – 18 huller – www.lochwinnochgolf.co.uk
Revideret rejsebeskrivelse fra 2004