RejserDanmark, rejserNaturgolf i Mols Bjerge - Rejseoplevelser fra Fuglsø og omegn (efterår)

Naturgolf i Mols Bjerge – Rejseoplevelser fra Fuglsø og omegn (efterår)

Besøger man naturgolfbanen i Mols Bjerge på en af de 65 dage om året, hvor der er koncert på Hotel Fuglsøcentret, kan man få en endog meget festlig dag ud af det. En runde med hunden og vennerne i naturgolfbanens kuperede terræn giver god appetit på aftenens show, som begynder i restauranten, fortsætter i koncertsalen og slutter i natbaren.

Johannes Hansens ”Siddende unge mennesker” – der sidder lige uden for hovedindgangen til Hotel Fuglsøcentret – er smukke, men ser noget alvorlige ud. En gåtur i Mols Bjerge er slet og ret balsam for sjælen og kunne måske have livet dem lidt op. Ikke mindst, hvis de var gået en runde på naturgolfbanen, der ligger i landets måske smukkeste terræn klos op af det trestjernede turistmål Trehøje, tre store gravhøje fra bronzealderen.

”Vores egen golfbane er kun for sjov,” siger direktøren for Hotel Fuglsøcentret, Peter Brinks, næsten undskyldende, og tilføjer: ”Derfor har vi skabt to andre produkter, der sælger som varmt brød.”

Det ene produkt Brinks henviser til er et begynderkursus, ”Golfskole i skøn natur”. Her undervises debutanterne af en PGA pro i den nærliggende Kalø Golf Club, hvor kursisterne alt efter talent enten ender med at prøvespille 18-hullers banen, der har udsigt over Aarhus Bugt, eller klubbens par-3 bane, som er placeret i en gammel frugtplantage og også har havudsigt.

Det mest populære kursus er et ”Golfophold på Djursland”, hvor fuldbefarne golfspillere kommer på udflugter til Kalø Golf Club, Ebeltoft Golf Club og Lübker Golf Klub, der siges at have en af de bedste baner i Nordeuropa.

Begge kurser er over tre dage og indbefatter overnatning og fuld forplejning på Hotel Fuglsøcentret.

Alle der bor på Hotel Fuglsøcentret (kurser, ferier osv., osv.) spiller centrets naturgolfbane gratis, for os andre er det en pay-and-play bane.

Ifølge en meget smilende molbo bruges banen dog mest af golfere, der udmærket ved at banen ikke er passet og plejet, men som alligevel sætter stor pris på en travetur i de bløde, næsten skulpturelle omgivelser.

”Det er for anstrengende og besværligt at tage vogn og bag med rundt. Bare mit 7-jern og nogle bolde, det er alt rigeligt. Der er ikke nogen bedre start på dagen, ligegyldigt hvordan vejret er; ja, okay, det vil sige, undtagen hvis det regner eller sner, så venter jeg og ser om det ikke klarer op senere på dagen,” fortæller den lokale golfer, der bor nærheden af naturgolfbanen. ”Men fremmede golfspillere ser man ikke meget til. Nok fordi de bliver slemt skuffede, når de møder op og tror de skal spille en helt almindelig, velplejet golfbane.”

Den glade golfspiller understreger at syv-jernet har en dobbelt funktion, da den også tjener glimrende som stok i bakkerne. ”Af og til tager jeg også et jern mere med. Jeg er blevet inspireret af dem der er uddannet i traveteknikken med to stave,” griner golferen og fortsætter sin runde. I dag med blot én stok.

En runde golf af denne type er mere end bare sjov. Det bliver en vederkvægende oplevelse, som man helt sikkert kan blive afhængig af. Det skyldes kombinationen af vandretur og golfspil og lange, bløde, rullende bakker tilsat havudsigt. En beliggenhed som enhver ejendomsmægler ville taksere til et 5-tal på en skala fra 1 til 5.

For at man ikke skal miste denne zen-agtige lykkefølelse, kommer her et godt råd. På vintergreens giver man normalt puttet fra en kølles afstand eller lignende. Når man spiller Mols golf – hvor der ikke er forskel på græshøjden på fairway og området omkring pinden – gør man klogt i at give puttet fra den dobbelte afstand. Sjæleroen har det med at forsvinde, når man fire-putter fra fire meters afstand…

Er man leveringsdygtig i snorlige slag, skal man naturligvis vælge de(t) jern, man mener passer til afstanden på de ni huller, der måler mellem 90 og 164 meter.

Og har man gode ben, god ryg og god kondition, er det oplagt at tage en letvægts bærebag på ryggen. Så er der plads til både golfudstyr og madkasse, og man kan holde siesta halvvejs, bedst på 6. tee, hvor der er bord og stole og udsigt til Ebeltoft mod nord og Helgenæs mod syd. Glem hovedtelefonerne og lyt i stedet til fuglefløjt og vindens susen.

På Fuglsøcentrets naturgolfbane bruges der ikke sprøjtemidler, og man indberetter hvert år til Miljøstyrelsen. Et sympatisk træk, der passer godt ind i den fortælling, der fortælles af især den yngre generation, som kæmper imod global opvarmning og for grøn omstilling.

Alle golfspillere bør spille med miljøvenlige golfbolde, ikke mindst på en naturgolfbane. Vi slår jo ikke altid lige, selv med de korte jern, og bortkomne bolde er blevet et stort problem, ikke mindst i søer og vandløb, som der dog ikke er nogen af på denne golfbane.  Men selv om vinteren, hvor græsset er gået i dvale, har boldene det med at forsvinde i roughen. Og det er endnu sværere at lokalisere dem, når urets viser står på forår eller sommer. Forhåbentlig bliver vi flere, der begynder at skifte til miljøvenlige bolde som fx Dixons model Spirit.

Hotel Fuglsøcenter afvikler de 65 årlige koncerter med stor professionalisme og stor præcision. Dørene til restauranten slås op kl. 17.30, og kommer man først dryssende kl. 18, har gæsterne allerede skålet og er så småt begyndt på forretten, der denne oktoberdag var varmrøget laks omgivet af urtemayo, syltet æble, sprød rug og urtesalat.

Udvalget i den efterfølgende buffet bød blandt andet på helstegt oksemørbrad med rødvinssauce, braiserede svinekæber i mørkt øl, bouillonkartofler med smør og persille, svampesauté med timian og løg, bagte rodfrugter med honning og rosmarin. Og, ikke at forglemme, salatbar!

Heldigt at fruen og jeg fik brændt nogle kalorier af på golfbanen inden dette lukulliske måltid, der blev afsluttet med en vaniljeparfait garneret med frugtpuré, chokoladebrownie, valnødder og saltkaramel.

Og der blev brændt flere kalorier af under selve koncerten. Man kan jo ikke sidde stille, når Dodo og hendes velspillende Dodoer byder op til dans. 80’er-bandets opgraderede udgaver af de mange gode, gamle hits fik i den grad det voksne publikum ud på sidefløjenes dansegulve.

Det går ned ad bakke fra Fuglsøcentret til det lånte sommerhus, så fruen og jeg kunne trille hjem i seng. Svineheldigt, for et heldagsshow på Mols tager på kræfterne.

Tekst: Kim Boje

Luftfoto og Johannes Hansens ”Siddende unge mennesker”: Hotel Fuglsøcentrets Arkiv

Fotos i øvrigt: Annemarie og Kim Boje

Hotel Fuglsøcentret
Golf

Sølballegaard. Er man ikke til højrøstet rock og pop, kan det anbefales at besøge det nærliggende Sølballegård, hvorfra der er udsigt til Trehøje og til intimkoncerter og kærlighedsfester i naturen, som giver både fred og ro i sjælen.

Espen og Gertrud, der udgør halvdelen af familien Saxtoft Højlund, er klar til at tage imod de næste gæster på Sølballegaard, hvorfra man kan se helt til Aarhus, når man går ud i baghaven.

Fuglsø Kro og Café. Kun åbent Påske og Pinse og i skolernes sommerferie, www.fuglsoekro.dk/ Fuglsøvej 92, 8420 Knebel. Kontakt Elisabeth på fuglsoekro@gmail.com eller tlf. 21 62 21 13

Tipi – Booking. SMS til Gaarmann 27 57 39 29, Elbjergvej 10, 8420 Knebel

Turridning Mols Bjerge. Vil man udforske Mols Bjerge nærmere, gør man det bedst på islænderryg, iflg. Kirsten og Lars Bay. 20466518 (Kirsten)/ 6118 0100 (Lars) turridningmolsbjerge@gmail.com, Elbjergvej 5, Fuglsø 8420 Knebel, https://www.turridningmolsbjerge.dk/kontakt

PPS: Er vejret koldt, vådt og blæsende – og det sker jo ikke kun på Færøerne, hvorfra billedet stammer – gælder det om at huske:

  • Støvler. Forede og vandtætte.
  • Kæmpeluffer, som man tager af, når man skal slå.
  • Handsker til begge hænder – som man holder overraskende godt fat om køllen med!
  • Rullekravesweater. Et halstørklæde kan let genere. Og hellere flere tynde lag end den hjemmestrikkede vams – det gør det lettere at justere, hvis det bliver for varmt.
  • Regnsæt. Vindtæt, åndbart. Husk bukserne!
  • Hue. Det siges man skal holde hovedet koldt, når man spiller golf. Men i koldt vejr gælder det først og fremmest om at holde sig varm, så husk den varme hue. Efter sigende damper 80 % af kropsvarmen op gennem hovedet! I øvrigt holder huen også eventuelle regndråber fra at trille ned i øjnene.
  • Elefanthue – en balaclava på nydansk. De bedste er med skygge. Kan man ikke finde sådan en fætter, kan man kombinere huen med en kasket uden puld, et såkaldt visir.

Man vinder måske ikke prisen som klubbens mest velklædte medlem, når man trækker i efterårstøjet, men chancerne for at vinde trofæet øges, når man følger søsportens, øh, undskyld, golfsportens råd.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

Rasmus Højgaard fik 7 mio. kr. i Race to Dubai bonus

Med en 2. plads i DP World Tour sæsonfinalen blev Rasmus Højgaard også nr. 2 på Race to Dubai ranglisten, hvilket gav ham en...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk