RejserGolf- og rejseoplevelserMauritius sommer og vinter. Rejseoplevelser (1)

Mauritius sommer og vinter. Rejseoplevelser (1)

I en række rigt illustrerede artikler fortæller 19huls udsendte, hvordan man kan opleve Mauritius i december, januar og juli måned. Nærværende artikels første kapitel, MAURITIUS I JANUAR, er nye rejseoplevelser fra østatens normalt våde sæson. Andet kapitel, MAURITIUS I JULI, er reviderede notater fra tidligere rejseoplevelser blandt golfere og andet godtfolk. Efter artiklens to kapitler er der en fyldig faktaboks med rejsetips m.v.

MAURITIUS I JANUAR

Rejseskribenten tager toget til København. Det er koldt og regnfuldt på Viborg Station. Det regner også på Mauritius. Ifølge YR og DMI og Mauritius Meteorological Services kommer der dagligt mellem 50 og 110 millimeter, så langt vejrudsigten rækker. Vinden er foruroligende stærk, og temperaturen vil ligge på 35 grader om dagen og 25 om natten. Luftfugtigheden vil være tæt på 100 %.

Den gæstfrie og hjælpsomme familie i Vangede er første stop på rejsen sydpå. Modelskibet i deres køkken, en gave fra deres datter og svigersøn, er pudsigt nok produceret i Mauritius.

Fra Vangede klokken 14 og fra Kastrup klokken 18, til Charles de Gaulle, Paris. Tre en halv time i den nye Terminal II, og 23.30 er der afgang med Air France i en Boeing, der har fået sat en ekstra række sæder ind, så der nu er 470 passagerer, der får aftensmaden serveret en times tid efter midnat.

Efter en søvnløs nat og 11 timer i luften, hvor man har følt sig som en sild i en tønde, lander det store fly på Mauritius, eller Maurice, som de lokale oftest siger. Klokken er 13.35 lokal tid.

Sir Seewoosagur Ramgoolam Lufthavn har fået en seriøs makeover siden sidst. I loftet hænger en stor plakat, hvor Anahita på en baggrund af koralrev og grønne bjerge fortæller, at ”A new life awaits…”.

Den rejsende hæver mauritiske rupees for 400 DDK i en ATM, så der er til et par frokoster på et gadekøkken og til drikkepenge. En dansk krone svarer til seks mauritiske rupees, så der kommer 2600 MUR ud af hæveautomaten.

Foto fra en hyggelig aften i 2018 på Constance Belle Mare. Både blikket og billedet er let sløret. Det er Jack t.v.

Jack Rombi, en god ven i Grand Baie, den store bugt med de brede strande i det nordvestlige Mauritius, svarer på spørgsmålet, om det er en veritabel cyklon, der nærmer sig.

”Hello/ Nice to see you soon/ Je suis même pas au courant de ce cyclone/ Ne t’inquiète pas/ C’est la saison”

Dejligt, at man ikke skal bekymre sig. Typisk Jack. Altid cool. Det er jo sæson for cykloner. Sådan er det bare.

Jacks sprog i sms’en er også typisk. Som chefredaktør på nyhedsmagasinet Mémento, der dækker hele det Indiske Ocean, https://www.memento.fr/actualites-maurice, jonglerer han til daglig på flere sprog, så han uvægerligt skifter fra det ene til det andet – ofte i samme sætning.

14.40. Afgang fra lufthavnen. Med minibus – meget mini – til Solana Beach. En lokal guide underholder passagererne undervejs, en snes meget trætte og meget søvnige danske turister. Guiden taler uafbrudt den næste halvanden times tid.  Hendes pidgin engelsk er glimrende. Stort ordforråd. Men accenten, tempoet og den overraskende syntaks, der ikke bekymrer sig om verbalformerne, gør, at flertallet af de danske passagerer har svært ved at følge med.

Trafikken er tæt og halvvejs går den helt i stå, dels på grund af et par trafikuheld, dels på grund af rundkørslen, hvor M2 møder vejen fra Curepipe, Vacoas-Phoenix og Quatre Bornes, fire sammenvoksede byer på over 400.000 indbyggere. Befolkningstallet på Mauritius er ca. 1,3 millioner indbyggere fordelt på 1.969 km² – det er 169 kvadratkilometermeter mere end Lolland-Falster – hvilket gør landet til et af verdens tættest befolkede ifølge tallene fra 2004, jf.  denstoredanske.lex.dk/Mauritius.

Ankomst til Solana Beach. Der er velkomstdrik og en lang tale om mulighederne for at blive opgraderet fra buffet om aftenen til gourmet restaurant inklusiv drikkevarer ad lib. Og en lang tale om de mange aktiviteter sol- og strandhotellet tilbyder, fra spa og fitness i kælderen til kajak og snorkling i lagunen.

Omsider får de udmattede danske turister udleveret en værelsesnøgle. Fratager man det unge par, der skal vies på stranden i overmorgen, er gennemsnitsalderen i den danske gruppe nok et sted mellem 65 og 70. Det er længe siden, S-toget afgik fra Vangede Station, så det skal blive godt med en morfar/-mor.

Værelset har klimaanlæg, en stor terrasse og havudsigt. Desværre blæser og regner det så voldsomt, at det er nødvendigt at holde terrassedøren lukket.

Buffeten i Restaurant Cinnamone har et stort udvalg. Temaet i aften er indisk. Personalet er søde og rare og klarer sig bedre på fransk end på engelsk.

Der er ikke levende musik i aften. Tilskuerne holder sig under parasollerne, som også fungerer fint som paraplyer. Diskoteket lukker kl. 23. Nogle af værelserne i Blok 1 deler væg med musikscenen. Beboerne behøver ikke forlade deres rum for at danse disko.

Bor man i Blok 4, kan man næsten ikke høre diskoteket. Men trods trætheden efter den lange rejse er det svært at falde i søvn. Den kraftige vind blæser uafladeligt. Helt uden at trække vejret. Som mistralen i Sydfrankrig.


MAURITIUS I JULI. PARADIS GOLF CLUB – OG OMEGN

I brochurer omtales Paradisets golfbane som ”spektakulær”, en ofte brugt kliché i golfklubbernes eget pressemateriale, men her må man sige at det for en sjælden gangs skyld er et velvalgt tillægsord.  Med en vis ret kan man tale om en Edens have for golfelskere.

Klichéer og forslidte udtryk skal man i øvrigt passe på ikke at overdrive. Der er ellers mange himmelske ordspil, man kunne bruge om le Paradis, men det vil ikke ske her…

Paradiset er mere en golfbane med hotel, end et hotel med golfbane. Strand, marina og bungalows – som resten af bade- og kurstedet i afslappet elegant stil med varme stærke farver – er mere eller mindre en integreret del af banen, og første tee er blot 20 meter fra receptionen på det femstjernede feriested!

På intet tidspunkt får man lov at glemme, at man befinder sig på en tropeø. Teesteder er kantet af bougainvillea og julestjerner, fairways af flammetræer og abetræer, og greens af jerntræer og kokospalmer – blandt meget andet.

Le Morne Brabant – forbjerget med halvøen og lagunen, der i dag er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv – har ikke altid været et paradis. I forrige århundrede var det snarere et sindbillede på helvedes forgård. En yderst tragisk hændelse udspandt sig i 1835, da britiske officerer ville udbrede budskabet om slaveriets ophævelse, og bortrømte slaver sprang i døden fra den 535 meter høje klippe i den tro, at det drejede sig om soldater, der jagtede lovløse kreolere.

Banen er turistvenlig, der ingen rough, men er man skæv fra tee, finder bolden let vand- eller sandhasarder, eller i værste fald les banyans, de kæmpestore hurtigt voksende træer med deres gardin af lianer, der når helt ned til jorden. Og er putteren ikke blevet varm i middagsheden, så sniger de djævelske treputs sig ind, så man skulle tro sig nærmere helvede end himlen. Det kunne hverken bønner eller højteknologi fra Callaway forhindre denne dag i juli.

Det er ikke let at udvælge sig et favorithul, når alle 18 kvalificerer sig til såkaldte ”signaturhuller” efter normale standarder. Men 12. tager nok prisen. Det er så smukt, at man formelig hører englesang. Eller 9. Eller 13. Eller 16., hvor den helt store vandhasard – Det Indiske Ocean – for alvor er i spil.

Når solen er gået ned, skal man vise, at man har rygrad til at modstå restaurantens fedeste tilbud. Satan frister også i himmeriget, men det er ikke æblet, der er det største problem. Slangen er nærmere det lukulliske udbud af hotellets femstjernede retter – ikke mindst dessertbordet, som fylder en ø i sig selv. I parentes bemærket udmærker Mauritius sig ved ikke at have farlige dyr som giftslanger og den slags.

Efter et sådant gæstebud bør man nok tage en svingom på dansegulvet i le Paradis Bar, hvor modne mødre har en fest med deres unge poder. Et seksmands stort og sort band excellerer i populærmusik fra Abba til calypso og den lokale séga. Flertallet foretrækker dog at blive siddende i de dybe lænestole for at nippe til en gin og tonic. Andre nøjes med at pulse på en cubansk Cohiba og nikke med hovedet til Dancing Queen.

I paradiset gør man bedst i at bestille en alkoholfri mocktail som fx en Virgin Mojito, hvis man gør sig forhåbninger om at gøre det bedre næste morgen på den guddommelige golfbane. Eller man kan få et Mauritian Kiss, et sødt eksotisk kys, som meget godt opsummerer en paradisisk dag.

Dette var første del i serien – anden del kan læses her.

Tekst: Kim Boje

Foto af Jack Rombi og rejseskribenten: Constance Belle Mare Photo

Fotos i øvrigt: Mads, Annemarie og Kim Boje

GOLF

VEJRET

Danske og udenlandske hjemmesider, der reklamerer for ture til Mauritius, gør desværre meget sjældent opmærksom på, at man i regntiden december-marts skal regne med meget høj luftfugtighed og regnfuldt vejr og omkring 35 grader om dagen og 25 om natten. Man kan også få enkelte solrige dage i den våde tid, og det betyder meget høj grillfaktor, så teetiden bør placeres i den årle morgenstund.

Fra april til november skal man regne med tørt, solrigt vejr og omkring 27 grader om dagen og 17 om natten. Det betyder dog ikke, at man ikke kan få enkelte regnbyger i den tørre tid, men det generer sjældent golfspillerne, der kan golfe i alle julimåneds lyse timer.

Eric Maurice Fonsenius skriver om cyklonerne, at de ”opstår i den østlige del af Det indiske Ocean i månederne november til april. (…) Skulle du være så ’uheldig’ at løbe ind i en cyklon under din ferie, så vær ikke ked af det, det kan godt være en ganske positiv og spændende oplevelse (Mauritius. Guide til øen i Det indiske Ocean, Forlaget BoD, 2022, s. 23).”

PS: Dag og nat er næsten lige lange. Solens store pære tændes klokken 6 og slukkes klokken 18. Det varierer maksimalt en time i løbet af året.

HOTELLER OG PENSIONATER

Mulighederne er legio. Eric Maurice Fonsenius skriver i Mauritius guide: ”Der er hoteller og pensionater i alle prisklasser på Mauritius. Lige fra de vildeste luksushoteller til over 10.000 kr. pr. dag og pensionater til under 200 kr. (…) Derudover findes der henved 1.000 private udlejere, der udbyder alt lige fra hele villaer til gæstehus og værelser (s. 28.)” Her et par eksempler:

TRANSPORT

Det kan varmt anbefales at leje en bil hos de lokale udlejere, der er væsentlig billigere end de internationale bureauer. Check dog lige bilens tilstand og forsikringsbetingelserne først. Taxi for turister har statsregulerede priser, der ligner det danske prisniveau.

Opholder man sig udelukkende på et resort vil man leve i en parallelverden, hvor man glimrende kan fordrive tiden på den hvide sandstrand eller i den turkisblå lagune. I eget køretøj derimod kan man let komme rundt på hele Mauritius og danne sig et indtryk af, hvordan almindelige kreoleres hverdag ser ud. Og ikke at forglemme: man vil kunne lægge en rute, der går forbi alle øens fremragende golfbaner!

NB: Kør forsigtigt i Mauritius. Landevejene er ofte bulede og hullede og altid smalle med en dyb grøft i siderne for det tilfælde, en cyklon hælder vand ud over øen. På alle veje – også de firesporede – kan man sagtens møde cykler og knallerter og folk, der krydser vejbanen til fods.

UDFLUGTER

Le Morne Brabant. Trænger fysikken til at blive trimmet, kan man på de flerstjernede hoteller som regel gå i fitnesscentret, snorkle i lagunen eller øve sig i at bestige øens tinder, bl.a. Le Morne Brabant i følgeskab af en rutineret guide, tjek fx https://www.trekkingmauritius.com/product/the-morne-brabant/.

Svømme med delfiner. Man kan også vælge at få motion ved at svømme rundt med en større flok delfiner. Man tager blot en speedbåd forbi Crystal Rock, en lillebitte ø af forstenede koraller, tager maske og snorkel på og hopper ud i det blå – the deep blue, le grand large, som kreolerne siger på skiftevis engelsk og fransk – og ser ned i dybet, så vil nogle grålige skygger med striber af hvidt materialisere sig. Delfinerne kommer fra det dybe blå, og snart bliver man overhalet inden om af hvidgrå hunner med mindre unger, der lystigt drejer rundt om deres mødre, https://www.mauritiusdolphins.com/

Flic en Flac. En oplagt udflugt kunne gå til den lille badeby Flic en Flac. Der er en halv times kørsel nord for Le Paradis, halvanden time fra Solana Beach. Her kan man bl.a. bade på den gode strand og bestille frokost i Le kiosque magique hos et par glade kreolere, som stiller et par plastikstole og et lille bord op i sandet under casuarinatræerne. Og så får man samoussas som appetizer, aspargessuppe til forret, stegte ris i kyllingesovs til hovedret og bananer flamberet i rom til dessert og betaler en meget lav pris for herlighederne. På spørgsmålet om etymologien bag kioskens navn får man at vide, at det naturligvis skyldes den omstændighed at maden er magique. Ikke helt løgn, pris og kvalitet taget i betragtning.

Med mindre man er til technofest, skal man undgå Flic en Flac den weekend om måneden, hvor diskoteket Sizzlers styrer for vildt – og for højt! Ellers kan det anbefales at overnatte på Escale Vacances og spise Chez Pepe, hvor man i øvrigt også kan overnatte, Coastal Rd, Flic en Flac, Mauritius, +230 453 9383

GUIDEBØGER

  • Eric Maurice Fonsenius, Mauritius. Guide til øen i Det indiske Ocean, Forlaget BoD, 2022
  • Alexandre Richards, Mauritius. Rodrigues. Réunion, The Bradt Guide, 2022
  • Rodrigues, Michelin, Le Guide Vert, 2020

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

Rasmus Højgaard fik 7 mio. kr. i Race to Dubai bonus

Med en 2. plads i DP World Tour sæsonfinalen blev Rasmus Højgaard også nr. 2 på Race to Dubai ranglisten, hvilket gav ham en...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk