Efter flere ugers rygter er det nu officielt at 29-årige Jon Rahm fra Spanien, der er nr. 3 på verdensranglisten, skifter til LIV Golf. Rahm er dobbelt majorvinder og sejren i Masters 2023 er hans seneste af 11 PGA Tour sejre.
Et kæmpe tab for PGA Tour og DP World Tour, som har mistet én af de absolut største profiler, mens det er en sejr for LIV Golf. Og en understregning af, at LIV Golf er kommet for at blive uanset om man er fan eller ej.
– Jeg er stolt over at skifte til LIV Golf og at være en del af noget nyt, som bringer vækst til golfsporten siger Jon Rahm i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Jeg er ikke i tvivl om, at det er en fantastisk mulighed fr mig og min familie, og jeg er meget begejstret for fremtiden.
Der har været rygter om, at Jon Rahm har fået flere hundrede mio. $ for at skifte til LIV Golf. Beløbet er ikke officielt, men alt fra 300 – 600 mio. $ har været nævnt, og det svarer til mellem 2 – 4 mia. danske kroner! Et stort spænd, og vi tror mest på, at det reelle tal er i den lave ende, men vi ved det ikke. Men han har utvivlsomt fået rigtig rigtig mange penge for at skifte til den af Saudi Arabien finansierede tour, der kritiseres for at være sportswashing.
LIV Golf 2024 sæsonen begynder i februar, og der er 12 regulære turneringer samt en finale. Hvilket hold Rahm skal spille på offentliggøres senere.
Omfang af fremtidigt samarbejde mellem tours er uvist
Rahm vil fortsat kunne spille majors, men det er endnu uvist hvad der bliver resultatet af det planlagte kommercielle selskab med PIF, PGA Tour og DP World Tour. Så om han engang i fremtiden også kan og vil spille PGA Tour og DP World Tour turneringer ved vi ikke, men udgangspunktet vil være, at vi udover majors ikke kommer til at se ham i PGA Tour og DP World Tour turneringer.
Og udgangspunktet vil også være, at han fremover ikke kan spille Ryder Cup ligesom han ikke kan blive fremtidig kaptajn eller vicekaptajn ved Ryder Cup. For at blive kaptajn eller vicekaptajn skal man uafbrudt have været medlem af DP World Tour, hvilket Rahm nu formentlig opgiver som følge af skiftet til LIV Golf.
Rahm har spillet Ryder Cup tre gange i 2018, 2021 og 2023.
Sportswashing eller investering – en del af Vision 2030 for Saudi Arabien
De seneste år har Saudi Arabien investeret massivt i sport og særligt indenfor golf, fodbold og esport. Indenfor golf er det bl.a LIV Golf, massive sponsorater af Aramco på LET, ambassadører for Saudi Golf og det planlagte kommercielle selskab med PGA Tour og DP World Tour. Sidstnævnte er dog ikke færdigforhandlet endnu.
Der er også andre internationale sportsbegivenheder og events, som alt sammen er en del af Saudi Arabiens Vision 2030 plan. Men der er også mange kritikere der mener, at det er sportswashing.
Kronprins Mohammad bin Salman arbejder på at føre Saudi Arabien tilbage til en mere åben og moderat form for islam ligesom han har slået hårdt ned på korruption og underslæb. Han er angiveligt også manden bag beslutningen om, at saudiarabiske kvinder fra sommeren 2018 fik lov til selv at køre bil ligesom kvinder har fået adgang til nogle sports-stadioner.
Golfturneringerne er således et led i disse forandringer og Saudi Arabiens “Vision 2030” plan. Som verdens største olieeksportør har olie været den primære indtægtskilde, men visionen er, at man skal være mindre afhængig af olien. Man vil således fremme andre erhverv og tiltrække flere turister.
Det var og er dog kontroversielt at en række af verdens bedste er skiftet til LIV Golf for ofte helt uhyrlige summer og enorme præmiesummer på 25 mio. $ i LIV Golf turneringerne. Og kontroversielt når LET, Asian Tour, DP World Tour og nogle af verdens bedste golfspillere besøger Saudi Arabien, og dermed promoverer det omstridte land eller ligefrem bærer logo for statskontrollerede selskaber som Aramco. Nogle har den opfattelse, at de professionelle tours og spillere burde holde sig væk, mens andre mener, at man skal adskille sport og politik.
Det har skabt megen debat, men når det kommer til demokrati og menneskerettigheder, så er det dog ikke uvant for de professionelle golf tours og sportsfolk generelt at konkurrere i omstridte lande.
Der er også professionelle golfturneringer i andre lande uden egentligt demokrati og som ikke lever op til basale menneskerettigheder. Noget der dog ikke i samme omfang har givet så meget debat, hvilket må betegnes som dobbeltmoralsk.