Næsten halvdelen af herrerækken er fra udlandet i den 21. udgave af Danish International Amateur Championship i Silkeborg Ry Golfklub 28. juni til 1. juli.
Silkeborg Ry Golfklub skal i skuffen med de udenlandske flag, når den 21. udgave af Danish International Amateur Championship (DIAC) for både herrer og damer afvikles over fire dage fra 28. juni til 1. juli. I herrerækken med 96 deltagere kommer de 43 fra 10 forskellige lande uden for Danmark, mens der blandt de 29 spillere i damerækken er fem udlændinge fra Sverige, Tyskland og Frankrig. Udlændingene hos herrerne kommer fra følgende lande: Tyskland (16), Sverige (9), Holland (7), Frankrig (3), England (1), Norge (3), Østrig, Japan, USA og Hongkong.
– Turneringen har tiltrukket så mange stærke spillere fra udlandet, at vi har måttet sætte over 40 spillere på venteliste hos herrerne – vel at mærke alle med et plus-handicap. Til gengæld har vi kun 29 deltagere i damerækken, hvor der er plads til 30, så måske skal vi overveje at begrænse rækken næste år. Men under alle omstændigheder kan vi se frem til en turnering med fantastisk golf, siger tournament director, Niels Pein.
Mange landsholdsspillere
Mens Tyskland, Sverige og Holland traditionelt kommer med spillere på landsholdsniveau, er det samme tilfældet for den danske del af feltet, der tæller Malthe Tandrup Laustsen (Aalborg), Søren Broholt Lind (Odder), August Sidal Svendsen (Asserbo) og Jens Kristian Thysted (Smørum) fra det danske landsholds bruttotrup. Af andre topspillere kan nævnes Gustav Frimodt (Great Northern) og et nyt og spændende navn: Emil Kjeldsen fra Fredensborg – søn af den firefoldige vinder på European Tour, Søren Kjeldsen. I feltet er der blevet plads til seks spillere fra den arrangerende Silkeborg Ry Golfklub: Oskar Ambrosius, Philip Sillesen Nilsson, Kasper Nyland, Jonas Vestergaard Thybo, Valdemar Hundebøll og Michael Kjærgaard Nielsen.
I damerækken stiller landsholdstruppen med de tre Smørum-spillere, Natacha Høst Husted, der er dansk mester i hulspil, Cecilie Leth-Nissen, der vandt DIAC i 2021, Nicole Bonde Lørup og Christina Thouber fra Kokkedal. Her er det værd at bemærke, at vinderen fra 2019, Puk Lyng Thomsen fra Frederikshavn, er tilbage igen efter en længere pause. Det lokale SRG-islæt i damerækken står Rie Lapholm, Sofie Lorentzen og Julie Resen for.
Amatørernes rugekasse
I herrerækken spilles slagspil over 72 huller med det første cut efter 36 huller ved de 87 bedste og lige – og andet cut efter 54 huller ved de 48 bedste og lige. De 24 bedste spillere vil være i præmierække med en præmiecheck på 5.500 kr. til vinderen og en samlet præmiesum på 45.000 kr. I damerækken er første cut efter 36 huller ved 27 spillere og lige – og andet cut efter 54 huller ved 15 spillere og lige. De otte bedste vil være i præmierækken med 5.500 kr. til vinderen og en samlet præmiesum på 15.000 kr.
Danish International Amateur Championship er kendt som amatørernes rugekasse, hvor de bedste danske spillere er oppe imod stærk international modstand, før de vælger en tilværelse som professionelle eller måske en tur på college i USA. Det er således værd at bemærke, at tidligere vindere af turneringen er spillere som Morten Ørum Madsen, Lucas Bjerregaard og Rasmus Højgaard, der alle har vundet på European Tour, samt John Axelsen, der har rekorden med tre sejre i DIAC. Hos damerne har to af de bedste danske professionelle, Nanna Koerstz Madsen og Nicole Broch Larsen (nu Estrup, red.), også vundet turneringen – sidstnævnte endda tre gange.
Dødsfald
I forbindelse med afviklingen af Danish International Amateur Championship er det værd at nævne, at en af turneringens skabere og en hovedkraft gennem mange år, Kurt Jacobsen (77 år), afgik ved døden for en lille uge siden. Kurt Jacobsen havde også en fortid i klubbens bestyrelse, og det var ham, der tog initiativet til det, der har udviklet sig til Nordens største internationale amatørturnering siden starten i 2000 – kun afbrudt af corona-året 2020.