Vesthimmerlands Kommune har, i samarbejde med Steno Diabetes Center Nordjylland, været forbi flere lokale arbejdspladser med det formål tidligere at opspore tegn på type 2-diabetes og samtidig sætte fokus på den generelle sundhed. En af de arbejdspladser, der har takket ja til tilbuddet, er HimmerLand.
De sidste 3 uger har et af HimmerLands mødelokaler været forvandlet til mobil sundhedsklinik for de 52 medarbejdere, som har takket ja til at få en status på deres sundhedstilstand.
HR Business Manager Pia Søgaard, er begejstret for det store engagement i initiativet, og glæder sig over medarbejdernes feedback.
– Det er jo et rigtig godt initiativ Vesthimmerlands Kommune har sat i søen her, og jeg er meget taknemmelig for at så mange af vores medarbejdere har været nysgerrige på deres generelle sundhed. Det giver jo et rigtig godt fundament for hvilke tiltag vi på arbejdspladsen kan sætte i søen, hvis det viser sig at flere ønsker rygestop, at tabe sig eller noget helt tredje, siger Pia Søgaard.
Et af HimmerLands mottoer er da også, at de gladeste medarbejdere giver de gladeste gæster. Hvilket Pia Søgaard heller ikke lægger skjul på.
– Vi er privilegeret i HimmerLand, og kan afsætte en god portion midler til vores personalearbejdsgruppe, HimmerLand Crew Tid. De har nu mulighed for at bruge de her indsigter, vi får, til for eksempel at lave rygestopkurser kigge lidt på en sundere kantineordning eller sørge for flere sociale arrangementer – vi skal jo gerne blive ved med at have de gladeste medarbejdere for det smitter af på gæsterne, siger Pia Søgaard.
Udover et tjek for type 2-diabetes er der også sat tid af til en konsultation om trivsel samt gennemgang af den sundhedsrapport, der bliver lavet. Her er det muligt at få et overblik over fedt/muskel-fordeling, taljemål, BMI samt bodyage.
Var ikke selv taget til lægen
En af de medarbejdere, som har takket ja til tilbuddet, er Kokke-elev Nicolai Bærentsen. Han er mødt lidt tidligere end normalt, for at få sit sundhedstjek. Og det gør han gerne.
– Jeg synes det er en rigtig god idé at kunne gøre det på arbejdet, og at arbejdspladsen går op i medarbejderne på den her måde. Det er ikke nødvendigvis sådan et tjek, man lige ringer til lægen og får, så det er jo bare virkelig fedt at kunne gøre det mens man alligevel er her, siger Nicolai Bærentsen og fortsætter:
– Og så er det jo altid en god idé at finde ud af, om der er noget, man kan gøre bedre i forhold til kost, motion og søvn. Man kan måske have en idé om, at det ikke er helt, som det skal være, men det er lidt en øjenåbner at få det sort på hvidt i den her sundhedsrapport.
Og det er nogle indsigter, HimmerLands personalegruppe, som Nicolai er en del af, kan bruge til noget.
– Vi er allerede i gang med at kigge på nogle fakta-kort til kantinen, så det bliver nemmere at få et overblik over kalorieindtaget, og så kigger vi også lidt på, hvordan vi kan udnytte vores kommende multihal og sportsanlæg til at lave nogle aktiviteter for alle, der har lyst, siger Nicolai Bærentsen.
Der er plads til flere
Projektmedarbejder og Fysioterapeut ved Vesthimmerlands Kommune, Jane Fogh Kristensen, er glad for den store tilslutning, hun har oplevet ved de omkring 10 arbejdspladser, der har meldt sig til sundhedstjekket indtil videre.
– Vi startede projektet op 1. oktober i år og fortsætter det indtil videre til 1. oktober 2022, så det er stadig muligt at tilmelde sig – både for private og offentlige arbejdspladser. Dem jeg har været forbi indtil videre, har været meget positive over for projektet, så jeg håber da, at endnu flere vil være med, siger Jane Fogh Kristensen og fortsætter:
– Målet er at skabe et fokus på sundhed på arbejdspladserne, men også tydeliggøre, at der faktisk er hjælp at hente hos kommunen, hvis man har livsstilssygdomme eller kroniske lidelser. Hvis vi med det her projekt bare kan hjælpe én med at komme til læge i tide, er det jo det hele værd, siger Jane Fogh Kristensen.