RejserGolf- og rejseoplevelserHalifax ligger i West Yorkshire – mellem Leeds og Manchester. Rejseoplevelser fra...

Halifax ligger i West Yorkshire – mellem Leeds og Manchester. Rejseoplevelser fra England (3)

Efter frokosten i Halifax viser Andy rundt i Hepden Bridge, en lille by 10 kilometer vest for Halifax. På Wikipedia kan man læse, at landsbyen ligger i West Yorkshire, har 4.500 indbyggere og er Ed Sheerans fødeby.

På westyorkshire.com er der flere oplysninger om Hepden Bridge. Således lyder overskriften VISIT HEBDEN BRIDGE – BOHEMIAN PARADISE, en påstand som underbygges af en British Airways undersøgelse fra 2005, som konkluderede, at Hebden Bridge var verdens ”fourth funkiest town”.

At dømme efter de få tilskuere til livekoncerten på torvet denne fredag eftermiddag, er Hebden Bridge måske ikke længere helt så funky som den var i 2005.

Efter at have talt med musikken fortæller Andy, at forfattere og kunstnere sandt nok valfartede til Hepden Bridge i 70’erne og 80’erne, men at der ikke er meget bohemeliv over byen længere. Indbyggerne i dag er snarere velbjergede ældre, der var unge i 70’erne og 80’erne

Westyorkshire.com har også et interessant afsnit om byens historie, hvor man bl.a. kan læse, at Hebden i det 19. og 20. århundrede var kendt som Trouser Town, dels fordi væverierne takket være vandmøllerne kunne producere store mængder tøj, dels fordi klædehandlerne via vandvejene havde let adgang til de lukrative uldmarkeder.

På en højderyg et kvarters gåtur fra Hebdon Bridge ligger landsbyen Heptonstall i et område, der er ”synonymt med to af det 20. århundredes største digtere – Ted Hughes, der var født her, og Sylvia Plath, som er begravet her”, som forfatteren og journalisten Ben Meyers har formuleret det.

Hughes og Plath, der blev gift i 1956, havde et mildt sagt tumultarisk ægteskab, der endte med en skilsmisse i 1963. Som man kan læse i hendes posthume, selvbiografiske roman The Bell Jar (da. Glasklokken), var Sylvia Plath alvorligt ramt af depressioner, og hun endte med at tage sit eget liv få måneder efter skilsmissen. Plath blev begravet på St. Thomas Apostle Graveyard i Heptonstall, og lige siden har fans af Plath og fans af Hughes forsøgt at fjerne henholdsvis PLATH og HUGHES fra gravstenen. Som man måske kan se på ovenstående foto, er det senest HUGHES, der er blevet ramt af vandalisme.

Den litterære fejde spredte sig på et tidspunkt til en boghandel i Norwich, hvor fans af Plath redigerede forsiden på alle Ted Hughes’ bøger, så forfatterens navn blev ændret til MR TED PLATH, skrevet med lyserødt blæk.

Denne dag sidst i september er der ingen besøgende på Sylvia Plaths grav. Det er der heller ikke på gravstedet for kirkegårdens anden notabilitet, ’Kong’ David, der ligger begravet få skridt fra ruinerne af The Church of St Thomas à Becket, kirkegårdens oprindelige kirke fra 1260.

De tre røde roser og de mange kobbermønter på ’King’ Davids epitaf fortæller om en stor interesse for ’Kongen’, der i 1770 blev henrettet i Tyburn nær York.  ’Kongen’, som rettelig hed David Hartley, stod i spidsen for en stor gruppe forarmede vævere fra Cragg Vale i West Yorkshire, som ved starten af den industrielle revolution i stor stil begyndte at producere falske mønter for bedre at kunne brødføde familien. En forbrydelse, der blev til det største bedrageri i britisk historie!

Vil man vide mere om ’Kong’ David og de andre falskmøntneres skæbne, bør man besøge Heptonstall Museum eller læse Benjamin Myers fremragende historiske roman The Gallows Pole, som BBC for nylig omsatte til en tv-serie af samme navn.

Det er begyndt at regne i Heptonstall, så der er kun én ting at gøre: søge ly i den nærmeste pub!   Der står på skiltet, at The White Lion er et freehouse, dvs. en pub, der ikke er kontrolleret af et bryggeri, og som derfor ikke er begrænset til at sælge bestemte mærker øl og spiritus.

Husets madmenu er fristende. Der er vegetariske retter, almindelig pub grub og om søndagen den traditionelle ’roast’ med skiveskåret kød i flere afskygninger, stegte kartofler, sæsonens grøntsager og Yorkshire puddings, som ikke er en dessert, men bagværk, der bruges som tilbehør til alskens varme retter.

Men aftensmaden må vente. Andy har lovet at lave sin indiske curry, så vi nøjes med en Yorkshire Bitter fra Timothy Taylor, et lokalt familieejet bryggeri, der går tilbage til 1858.

Efter Andys glimrende curry går turen ned til Big Six, kokkens stampub, der har gode fadøl, god stemning og en musikquiz om mandagen, som Andy og hans pubvenner skiftes til at stå for.

Som man kan se, byder Big Six blandt andet på Alchemists Ale, en gylden ale fra Pictish Brewing Company, der hverken går tilbage til det keltiske folkeslag pikterne eller til ’Kong’ David og hans herostratisk berømte ’alkymister’. Faktisk er Pictish Brewing Co. et uafhængigt mikrobryggeri fra år 2000.

I morgen er det goodbye til Andy & Co. i Halifax Men det bliver helt sikkert hello again en anden god gang. Der er flere interessante udflugter i Yorkshire, som der ikke var tid til denne gang;  for eksempel til Shipden Hall, hvor Anne Lister skrev dagbøgerne, der gjorde hende kendt som ”the first modern lesbian”, og til Haworth, hvor Charlotte, Emily og Anne Brontë skrev dramatiske romaner om hvileløse genfærd, vild natur og altfortærende kærlighed, og til Bingley St. Yves Golf Club, den måske mest interessante golfbane i Yorkshire.

Det var tredje og sidste del i serien – første del kan læses her

Tekst: Kim Boje
Fotos: Andy Clarke og Kim Boje

BONUS INFO

HALIFAX

Halifax ligger i West Yorkshire, UK (!) og har omkring 90.000 indbyggere, https://discoverhalifax.co.uk/visit/. Fra Billund er der halvanden time med fly til Manchester, derefter halvanden time med the Transpennine Express til Halifax. Fra København tager flyturen til Manchester to timer.

HEPDEN BRIDGE

HEPTONSTALL

Møntværktøj anvendt af The Yorkshire Coiners

  • ‘King’ David Hartley og falskmøntnerne i Yorkshire
    Falskmøntnerne, der også blev kaldt alkymister, klippede kanterne på ægte mønter, smeltede spånerne og brugte særlige møntværktøjer til at producere nye, falske mønter, især portugisiske, franske og spanske mønter, som var lovlige i England på dette tidspunkt.
    De falske mønter menes at have haft en værdi af 3,5 millioner pund, næsten 500 millioner pund i dagens penge. Pundet faldt med 9 % sidst i 1700-tallet, og den britiske økonomi var tæt på at kollapse, jf. The Yorkshire Coiners 1767-1783, https://archive.org/details/yorkshirecoiner00lawsgoog
  • Benjamin Myers, The Gallows Pole (2017) er så vidt vides ikke oversat til dansk; underligt nok for det er en forrygende historisk roman om ’Kong’ David Hartley og ’the Cragg Vale Coiners’, som i 1700-tallets West Yorkshire i stor stil producerede falske mønter. BBC TV-serien over The Gallows Pole havde premiere den 31. maj 2023.

SHIPDEN HALL

HAWORTH

GOLF

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Genesis Invitational flyttes væk fra Riviera i brandhærgede Los Angeles

PGA Tour turneringen Genesis Invitational skulle spilles på Riviera Country Club i Los Angeles fra den 13. - 16. februar, men rykkes nu væk...

Challenge Touren skifter navn til HotelPlanner Tour

Challenge Touren har fået en titelsponsor, så den fremover hedder HotelPlanner Tour. HotelPlanner blev grundlagt i 2003, og er en førende formidler af hoteller over...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk