Nordic League sæsonfinalen blev spillet på Ekerum Resort, hvor Lasse Jensen vandt. I den anledning genoptrykker vi Kim Bojes tre rejseartikler fra Småland og Öland.
— oOo —
Efter nogle dage på Öland og i Isaberg, er det oplagt at tage længere nordpå, fx op til Vätteren og indlogere sig på Vastänå Slott, der ligger lige syd for Gränna, byen hvor man sælger rød-hvid stribede sukkerstænger – de såkaldte polkagrise – til omkring en halv million turister hver år.
Er man ikke til sukkertøj i rødt og hvidt, kan man i stedet bide i et rødt og grønt æble, tage golfbag’en på ryggen og gå gennem de smalle gader ned til søen, hvor man kan lade sig færge over til Visingsö. Biler er ikke tilladt på den lille ø, men der er hestevogn ud til golfbanen – en pandekageflad bane med udsigt til Vätteren fra alle 9 huller.
Hestevognen kører også ud til næsset, hvor Sveriges første konger blev kronet i den tidlige middelalder, og hvor Jan Guillou har ladet noget af handlingen i sine bøger om tempelridderen Arn udspille sig.
Petit Hotel er en kæde af fortrinsvise svenske hoteller. De markedsfører sig som ”de små hotellen med de store köken”, og betegnelsen er særdeles rammende for Vastänå Slott, som blot har 21 rum, heraf 4 suiter, og et kreativt køkken, der byder på store gastronomiske oplevelser. Menuen ændres dag for dag, tre retter med tilhørende, velvalgte vine.
Kammuslingerne var denne dag perfekte, vildsvinet mørt og velsmagende i sin indkogte sauce med ”potatiskaka” til, og chokoladetrøffelen med passionsfrugtmousse og biscotti glemmer smagsløgene ikke foreløbig.
Aftensmaden indtages i de historiske bygninger fra 1590 og det samme gælder den glimrende morgenmad. Læg hertil til, at værelserne er udstyrede med oliemalerier, ægte tæpper og udsøgt møblement som Hästens senge, så man formelig føler, at man ikke alene har indtaget baronens seng, men hans ganske slot.
Første tee på Gränna Golfklubb finder man 150 meter fra Vastänå Slott. Som det ses på artiklens første foto, er der en meget fin udsigt fra klubhusets første sal over de første og sidste huller. Det er et venligt grønt landskab med løvtræer og flere små søer med åkander og et rigt fugleliv.
Selve banen ser også venlig ud, men skinnet bedrager. Her er mange udfordringer. Først og fremmest nogle overordentligt kuperede greens, ofte i to plateauer. Og så er der vand i spil på mange huller, ikke mindsk drilske små vandløb, der krydser banen, hvilket fx er tilfældet på det fjerde hul, et langt par-5, der er 460 meter fra rød, 515 fra gul og 560 fra hvid tee!
Ved niende tee, fjernt fra klubhuset, finder man en hyggelig, velassorteret lille kiosk, hvor man kan spise sandwich eller varme pølser og få kaffe til, mens man ser ud over det bølgende landskab, hvor Vätteren glimter i det fjerne.
Banen kan minde en del om en klassisk, dansk bane med løvtræer og lang, gul og grøn rough – når man altså lige ser bort fra fjeldet, der hist og her titter frem. Nå, ja, så er banen også noget mere bulet, end vi kender det hjemmefra, så det er sjældent, man ikke har bolden over eller under fødderne.
Gränna Golfklubb er bestemt et besøg værd. Der er en god og uformel atmosfære, som bl.a. ses af markeringspælene, der naturligvis er kamuflerede som gigantiske sukkerstænger. Man er jo i polkagrisens land!
Dette var den sidste af tre artikler i serien. Den første kan læses her og den anden kan læses her.
Tekst: Kim Boje. Fotos: Annemarie & Kim Boje
Gränna Golfklubb, www.grannagk.se
Vastänå Slott, www.vastanaslott.se
Gränna, www.sydsverige.dk/?pageID=197
Visingsö, www.sydsverige.dk/?pageID=200
Visingsö Golfklubb, www.visingsogk.se