Golfklubberne i Skive, Aars, Hvalpsund, Morsø, Løgstør, Harre Vig, Hjarbæk Fjord og Volstrup har i år haft en aftale om et samarbejde, hvor klubbernes medlemmer for et beskedent merkontingent på 800 kroner har kunnet spille frit på hinandens baner i hele 2015.
Steen Krarup, tidligere mangeårig formand for Skive Golfklub, initiativtager til ordningen og formand for Styregruppen vedr. Frit Spil, fortæller at formålet med dette golfsamarbejde er dels et forsøg på at bedre indtjeningen for de involverede klubber, dels at give de 8 klubbers medlemmer et medlemsgode, hvor de gennem et beskedent kontingenttillæg har fri spilleret på ikke bare én, men hele 8 baner.
Evaluering
De 8 klubber har i november gennemført en evaluering og er – med forskellig vægtning – enige om, at den nye ordning er et stort medlemsgode for de medlemmer, der gerne spiller mange runder på fremmede baner, at ordningen giver større udveksling på banerne og dermed inspiration til udvikling af eget anlæg, og at der er en fælles økonomisk gevinst.
Ordningen betyder for deltagerne også, at det altid er nemt at finde en anden bane uden merudgift, når ens egen bane er optaget af turneringer eller andre aktiviteter.
Det er også en erfaring, at de – der er med i ordningen – ofte ”trækker andre med” til en højere pris.
Ordningen fortsætter uændret i 2016
De 8 klubber var på evalueringsmødet enige at fortsætte ordningen i 2016. Der var forslag om at udvide ordningen til 9 klubber, som tidligere er besluttet som den øvre grænse for antallet af klubber, og der var forslag om at hæve prisen for deltagelse.
Nordvestjysk Golfklub havde et ønske om at være med i ordningen, men der kunne ikke opnås enighed herom, hvorfor styregruppen valgte at fastholde antallet af klubber og samtidig at fastholde prisen for at være med.
I 2015 blev ordningen som noget nyt suppleret med en Herre Veteran Holdturnering for fritspilsklubberne. For ikke at konkurrere med Regionsgolf turneringerne har klubberne valgt at gennemføre indledende runder i april og august samt slutspil i september. Turneringen har været en succes med stor deltagelse. Der blev spillet i to rækker med indledende 23 hold fordelt på 6 puljer. I 2016 udvides til 3 eller 4 rækker, og der gennemføres både et forårs- og efterårstræf med enkeltmandsturnering for alle spillere, der er med i ordningen.
Erfaringer fra de første 5 år
Ordningen har nu været i kraft siden 2011 – de første to år med 5 klubber. Siden da er der hvert år kommet en ny klub med til nu 8 klubber.
I de første 9 måneder af 2015 har medlemmer af ordningen gennemført 13.500 besøg, svarende til gennemsnitligt knap 10 besøg på fremmed bane for hvert medlem.
Hverveprocenten har varieret fra klub til klub med Skive Golfklubs 408 tilknyttede medlemmer som den højeste, svarende til 59 % af klubbens aktive medlemmer. Det er langt over de i 2011 forventede 20-25 %. Hverveprocenten varierer en del med knap 30 % som det laveste, men har været støt stigende år for år i alle klubber. I starten var ca. 17 % af de fuldtidsbetalende medlemmer med i ordningen, i 2013 kom vi op på 24 %, sidste år 30 % og nu 39 % i gennemsnit for klubberne.
I 2012 delte 5 klubber 263.000 kr., i 2013 delte 6 klubber 542.000 kr., i 2013 ca. 800.000 kr. til deling mellem 7 klubber. I år er puljen steget til 1.108.800 kr. med Hvalpsund Golf Club, Hjarbæk Fjord Golfklub og Harre Vig Golfklub som de største økonomiske vindere.
Ordningen har været let at administrere, og der har kun været få problemer, som er blevet løst sekretariaterne imellem. Alle klubber har været glade for ordningen og den større udveksling, og ingen har fortrudt, at de gik med.
Fastholder medlemmer og tiltrækker nye
Klubberne er enige om, at ordningen gør det nemmere at fastholde egne medlemmer – ”more value for money” – og at den også er med til at tiltrække medlemmer.
Øger omsætningen
Som bonuseffekt har ordningen skabt mere liv i klubhusområdet samt øget omsætningen i klubbernes caféer og golfbutikker. På disse områder har klubberne forskellige ordninger – nogle klubber driver selv disse forretningsområder, andre steder er der tale om bortforpagtning, men under alle omstændigheder kommer en øget omsætning klubberne til gode i den sidste ende.
Økonomisk udligningsordning – medlemsgode – Win-Win situation
Klubberne har en økonomisk udligningsordning, som fortsætter uændret i 2016, hvor de klubber, der har flest besøg, også får de største indtægter. Bevæggrunden for at gå med i ordningen har været forskellig – nogle klubber har vægtet det store medlemsgode højest, andre klubber ser en øget indtægt som det største gode. Det er klubbernes umiddelbare vurdering, at der ingen tabere er blandt deltagerne.