RejserGolf- og rejseoplevelserGolf og meget andet i Tromsø (1) - Rejseoplevelser fra Norge

Golf og meget andet i Tromsø (1) – Rejseoplevelser fra Norge

The Scandals. USA 1983-84

I 1983-84 studerede skotske Andy, tyske Michael og danske Kim på Washington State University (WSU) i Pullman, Wa. Fritiden blev bl.a. brugt på såkaldt intramural soccer –fodbold i den europæiske variant indenfor universitets mure, hvor studenterne danner deres egne hold. Et sammenrend af europæiske studerende besluttede at oprette et fodboldhold, hvor navnet The Scandinavian Vandals blev foreslået af et par nordiske spillere. Et flertal af holdkammerater af britisk og sydeuropæisk herkomst, mente imidlertid, at navnet var misvisende, for langt og for dyrt, da stykprisen på holdtrøjen afhang af antallet af bogstaver i navnet. Kompromiset blev The Scandals. En salomonisk beslutning, der var populær hos alle spillere.

The Scandals med fans på lægterne til en amerikansk fodboldkamp på WSU’s hjemmebane. Hjemmeholdets maskot er en cougar, aka puma aka bjergløve; i 1983 havde cougars endnu ikke noget med modne, attraktive kvinder at gøre.

The Scandals fejrede store triumfer, undtagen når en kamp var henlagt til søndag morgen. Så levede spillerne fuldt ud op til holdets navn, og kampen blev aflyst, da Skandalerne aldrig kunne stille hold så tidligt på søndagen. Det skyldtes ingenlunde, at kamptidspunktet lå i kirketiden. Årsagen skyldtes den Saturday Night feber, som spillerne fik på diskotekerne i Pullman og – for de yngste spilleres vedkommende – i Mosgow i nabostaten Idaho, hvor aldersgrænsen for køb og indtagelse af alkohol var 18 år mod de 21 i staten Washington.

Tromsø Golfklubb, juli 2023

40 år efter studierne i USA mødes tre af de skandaløse fodboldspillere så igen. Nu handler det ikke om fodbold og studier på den amerikanske vestkyst, men om golf, natur og kultur i norske Tromsø, hvor Michael er bosiddende. Ingen af de tre musketerer spiller fodbold længere. Andy og Kim spiller golf, Michael spiller musik.  Det er to mod én, så den første udflugt går til Tromsø Golfklubb, en lille times kørsel fra Tromsø by.

Michael, Andy og Peking ænder i Chinatown, San Francisco, december 1983

Trioens udslidte Chevrolet Vega årgang 1972, hvor det regnede gennem taget, indtil det blev tætnet med gaffatape, gjorde god gavn i 1983-84, hvor juleferien blev brugt til at køre rundt i Californien.

Nu cruiser de aldrende mænd ad highway 91 mod Lyngsalperne og Tromsø Golfklubb i en spritny elektrisk BMW, alt imens de skråler med på hits fra 80’erne, som Michael har samlet på en playliste.

Mens Andy og Michael får en kop kaffe i golfklubbens café, har Kim et kort møde med Bjørn Sønsteby, Tromsø Golfklubbs daglige leder, som fortæller, at det har været ”en veldig tøff vinter”, ja, faktisk så hård, at verdens nordligst beliggende 18 hullers golfbane først åbnede den 17. juni. For bare tre uger siden.

”Banen er ikke top. Våren har vært våt og snørik, så gresset har hatt vanskelige forhold, men vi har gjort alt for å gjøre det klart for de fornemme besøkende vi får denne uken. I dag er det deg fra 19. hull, og i morgen er det en delegasjon fra den amerikanske tv-kanalen CNN.”

Bjørn Sønstebys smiler bredt med slet skjult stolthed. Det gør intervieweren også. Han har ikke noget imod, at 19. hul bliver nævnt sammen med CNN.

”CNN har besøkt Oslo Golfklubb og Lofoten Links, og i morgen kommer de hit til Tromsø Golfklubb. Så husk å se Living Golf på CNN den 15. juli klokken 18.30!”.

Klippet fra Tromsø Golfklubb kan ses nedenfor, mens hele udsendelsen fra Norge kan ses nederst i denne artikel eller på YouTube her.

Golfsæsonen er kort nord for polarcirklen, fra maj/juni til oktober, afhængigt af vejret. Til gengæld kan der spilles døgnet rundt i hele juli måned. Travlheden på Sønstebys kontor har ikke bredt sig til golfbanen, hvor der er god plads klokken 12.00 middag. 12 timer senere er der normalt mere trængsel. Midnatsgolf er populært, især blandt golfturisterne.

Dagens første interview med medspilleren og fotografen kommer allerede efter første hul, som man kan høre og se ovenfor.

Andy tager mange prøvesving. Fornuftigt nok. Det er ikke kun hans danske, der er rustent, golfsvinget trænger også til at blive smurt.

De to kombattanter havner ofte i fairwaybunkerne.

Bunkers er dog ikke den største udfordring.

Det er straks værre, hvis man havner i et blomsterflor af myrull, en arktisk plante der er en slægtning til den danske kæruld. Den blomstrende plante er smuk, men uldtotterne for enden af de lange stilke gør det svært at kontrollere indspillet til green.

Umiddelbart ser banen ganske tilforladelig ud. Brede fairways og korte huller. Fairwayen er flad som en rødspætte på Restaurant Arctandria Sjømat i Tromsø. Men roughen er ”røf og tøf”, som Bjørn Sønsteby udtrykte det, og trods advarslen tager begge spillere med jævne mellemrum ud for at botanisere mellem birketræerne og de store tuer af tyttebær, selv om de godt ved, at bærrene først kan høstes sidst på sæsonen.

I hver teeboks slås der ud fra måtter. Meget forståeligt når golfbanen ligger i Arktis, hvor græsset knapt når at blive tæt og slidstærkt, inden frosten sætter ind og vrimlende sneflokke hurtigt bliver til høje driver, så banen må lukkes ned for vinteren.

Det er imidlertid ikke helt let at stikke en (lang) tee ned i måtten, så det kan varmt anbefales at medbringe helt korte tees. Det er frustrerende, når man har afkortet en tee til en fornuftig længde, placeret bolden, indstillet sigtekornet og trukket køllen tilbage blot for at se teen vakle under sin byrde og bolden trille ned fra sin piedestal.

Efter de første ni spillede huller dukker solen frem. Det er godt for græs, bier, blomster og fotografer, hvorimod golfspillere har et mere ambivalent forhold til de ændrede vejrforhold, som man kan se i videoen ovenfor, hvor knot og hestebremser blander sig i interviewet.

Rensdyrene, som af og til krydser både fairways og greens, var ikke i sigte denne dag. Efter sigende dukker de først op lidt senere på sæsonen, når græsset har vokset sig langt og saftigt.

Tidligt på sæsonen er greens en særlig udfordring. For greenkeeperne, der gør alt, hvad der er menneskeligt muligt for at få græsset til at vokse, og for golfspillerne, der får dybe panderynker af at bedømme, hvor langt tilbage putteren skal svinges for at få den rigtige hastighed på bolden.

Det lykkedes ikke de gamle venner at blive gode venner med greens denne dag, hvor puttet stort set hver gang var (meget) kort af hullet, måske fordi greens lige havde fået et tyndt, tiltrængt lag sand.

Trods alle udfordringerne – hvor spillernes manglende form var det klart største problem – blev det en herlig dag i Tromsø Golfklubb.

Dagens match endte uafgjort. Der spilles bedst af tre runder. Næste runde bliver næste år på Bingley St Ives Golf Course, der ligger i Penninerne, et bjergområde i det nordlige England ikke langt fra Leeds. Det er blevet Andys hjemmebane i en grad, så han betegner sig selv som englænder, selv om han voksede op med linksgolf i Edinburgh og omegn. Bliver det igen all square, skal det hele afgøres i Viborg Golf Klub i 2025.

PS: Recovery clubs er en mellemting mellem et golfjern og en fairwaykølle, og er designet til at gøre livet lettere for golfspilleren, der har det svært med de lange jern.  Denne hybrid, som på danglish betegnes rescuekølle, er dog ikke altid kærlighed ved første blik. I hvert fald ikke, når man er landet i tyttebærrene, som man kan høre i videoen ovenfor.

Læs anden del i serien her.

Tekst og video: Kim Boje

Fotos: Michael Strobelt bortset fra CNN dronefoto af Tromsø Golfklubb

Altmuligmand: Andy Clarke

GOLF

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

Rasmus Højgaard fik 7 mio. kr. i Race to Dubai bonus

Med en 2. plads i DP World Tour sæsonfinalen blev Rasmus Højgaard også nr. 2 på Race to Dubai ranglisten, hvilket gav ham en...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk