RejserGolf- og rejseoplevelserGolf og meget andet i Bergen (1) - Rejseoplevelser fra Norge

Golf og meget andet i Bergen (1) – Rejseoplevelser fra Norge

”Husk regnfrakke og paraply. Det regner altid i Bergen”, sagde Michel og Andy, inden Annemarie og jeg pakkede kufferten. Sikke noget sludder. Solen skinner jo i Bergen. Jeg har ikke oplevet andet. Dagtemperaturen er også helt okay. Mellem 23 og 27 grader Celsius.

Det gode julivejr har fået bergensere og turister i hobetal ud på gade og stræder, som her på Bryggen, hvor det kan være svært at finde et ledigt bord på caféerne.

Det er dog ikke alle, der sidder bænket udenfor og nyder en svalende pilsner. Gennem den konstante summen fra cafégæsternes forskellige tungemål, kan man høre lyden af rundsave og boremaskiner der afslører, at håndværkerne er i gang med at renovere Bryggens købmandsgårde bag blafrende pressininger.

Fæstningsanlægget Bergenhus var royal residens i 1200-tallet, hvor Kong Håkon lod opføre en statelig festsal, der ses i midten på ovenstående foto. Senere blev kongsgården ombygget til fæstning med tårn og ringmur og krudt og kanoner. Der kom også en straffeanstalt til, kaldet Slaveriet, som var befolket med obsternasige trælle helt indtil 1887.

Kong Håkons festsal Håkonshallen bruges nu om stunder til kongelige middage, officielle arrangementer og koncerter, bl.a. The Bergen International Festival, herhjemme måske bedre kendt som Bergen Festspillene, hvorfra der i sensommeren tv-transmitteres direkte, bl.a. til danske DK 4.

Festsalens arkitektoniske stil betegnes (tidlig) gotisk, så det var meget passende norske Karin Park, som åbnede musikfestivalen denne juli med sin såkaldte electro-goth!

Bergen var en af de nordeuropæiske byer, fortrinsvis tyske, som sluttede sig sammen i et handelsforbund aka Hanseforbundet. De ældste af Bryggens træhuse går kun et par hundrede år tilbage. Ildebrande har fortæret det meste af byen flere gange, så skal man se, hvordan hansestaden Bergen og dets tyske handelskontor så ud, skal man besøge det Hanseatiske Museum og Schøtstuene (opholdsstuerne for de hanseatiske købmænd).

I Hanseforbundets blomstringstid, hvor eksporten af tørret fisk til fastende katolske lande og importen af korn var særdeles lukrativ, udgjorde de tyske handelsmænd og håndværkere en fjerdedel af byens indbyggere. De disciplinerede medlemmer holdt sig for sig selv, havde deres egen skole og fik indskærpet, at de ikke skulle omgås byens kvinder. Skrappe forholdsregler, som fortsatte med at eksistere også efter Hanseforbundets opløsning i 1630. Faktisk var det tyske handelskontor i Bergen aktivt i knapt 400 år, fra omkring 1360 til 1754.

Bergen er dog langtfra et friluftsmuseum fra forne tider. Det er også i høj grad en moderne by med masser af interessante kulturelle tilbud. VisitBergen påstår man kan ”se Bergen på 10.000 skridt”, men skal man se det hele, bliver man nødt til at snyde skridttælleren og stige op på et elektrisk løbehjul.

El-løbehjul finder man, som i de fleste større byer, overalt. Parkeret hist og her, eller i brug af travle mennesker i alle aldre.

Se til højre, se til venstre, der kommer måske en svensker el.lign. drønende på et løbehjul! Det er det bedste råd, man kan give fodgængerne, inden de vover sig ud i trafikken og krydser fortovet, cykelstien eller vejbanen.

Fra Bryggen til Bergen Kunsthall 3, 14 er der blot 400 meter, så her behøver man ikke et løbehjul.

Kunsthallen, med et navn kun en numerolog kan have fundet på, er placeret i en ualmindelig smuk klassicistisk bygning fra midten af 1800-tallet.

Kunsten i den gamle bygning er dog hverken gammel eller klassisk, tværtimod. Her handler det om international samtidskunst som ”tør gå ud over den vestlige diskurs og se sociale og kulturelle blinde vinkler,” som kunsthallens hjemmeside formulerer det på kluntet akademisk vis. Hvad det vil sige, kan man se i Brian Maguires stærke billeder af udsatte amerikanske minoritetsgrupper – oprindelige folk og immigranter fra Alaska og Arizona – der er blevet ofre for overfald, bortførelse og mord, og som offentligheden ikke har hørt om.

Kjøttbasaren fra 1876 ”ble bygget for å kontrollere torghandelen og omsetningen af ​​matvarer, med tanke på fusk og hygiejne”, skriver Wikipedia. Der var dengang brodne kar i slagteribranchen (det er der desværre stadig i ny og næ, i hvert fald i Danmark), og før kødbasaren kom i brug, var de sanitære forhold mildest talt ikke så gode. I byens simple ”kødhytter” flød det med affald fra de slagtede dyr, og stanken var uden for kategori.

I dag huser bygningen den eksklusive Restaurant 1877, den mindre eksklusive restaurant Egon og den endnu mindre eksklusive Starbucks.

Få skridt fra Kødbasaren ligger Fisketorget, som tiltrækker så mange mennesker, at der ikke er plads til hverken cykler eller motoriserede løbehjul. Her kan man få streetfood med frisk fisk, friske havfrugter og friske grøntsager.

Peter Spildes Interiør med ung læsende pige (posisjon 1, 2 og 3), hænger i Boksalongen i Litteraturhuset

Har man brug for en pause og en litterær genopfyldning, skal man besøge Litteraturhuset.  Her kan man sætte sig i Boksalongen, som også er boghandel, tage en bog ned fra reolen og være sikker på at få en god læseoplevelse. Huset har nemlig, som de selv formulerer det, ” bøger fra øverste hylde – på alle hylder”!

Litteraturhuset har mange aktiviteter kørende. Man kan fx tage et kursus i at skrive en tryksag for fans, en såkaldt fanzine, hvor man selv vælger, hvilken slags fanmagasin det skal være.

Eller man kan tage på litteratursommerlejr, hvor der fra middag til midnat på udvalgte dage er skrivekurser med forskellige norske forfattere. Sommerlejren foregår i Litteraturhusets store sal ”Vandfaldsovnen”. Alene lokalets navn gør, at man får lyst til at deltage. Både sommerlejren og kurset på fanzineværkstedet er gratis, som alle andre aktiviteter i huset.

Er man historisk interesseret, kan man køre til Gestapomuseet. Og har man lyst til at fortsætte ad samme vej, er det oplagt at trille ned til Den Nationale Scene aka Bergen Nationale Teater, hvor man får et dilemma. Skal det være Chaplin. The Dictator, om Hitler og hans jødiske dobbeltgænger? Eller skal det være Lenis Blik. om filmskaberen Leni Riefenstahl, der efter 2. Verdenskrig blev anklaget at lave nazistisk propaganda?

Et alternativ kunne være Bergen Nasjonale Opera. Her er repertoiret mindre voldsomt. Fx er Adam Price på plakaten med sin moderniserede udgave af Flagermusen; en klassiker, der blevet til en komedie fra vor tid.

Vil man blende ind med det bedre borgerskab i teatret eller i operaen, skal man måske overveje, om lokkerne skal studses. Man kan bestille tid til klipningen hos Carmen Klippoteque i Lille Øvregate.

Man behøver ikke bestille tid i Barbershoppen for at få trimmet skægget og klippet håret. Det er nemlig en drop-in. Stilen er klassisk. Meget passende til en tur i Nationaloperaen eller på Den nationale Scene.

Læs anden del i serien her.

Tekst og fotos: Kim Boje

BERGEN
Håkonshallen når der ikke er koncert
Boksalongen i Litteraturhuset
GOLF

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

Rasmus Højgaard fik 7 mio. kr. i Race to Dubai bonus

Med en 2. plads i DP World Tour sæsonfinalen blev Rasmus Højgaard også nr. 2 på Race to Dubai ranglisten, hvilket gav ham en...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk