RejserGolf- og rejseoplevelserGenbesøg i Stuepigens soveværelse. Golf- og rejseoplevelser fra Malta (1)

Genbesøg i Stuepigens soveværelse. Golf- og rejseoplevelser fra Malta (1)

Godt 10 år efter første besøg har Deres udsendte på ny gæstet Malta, og der blev naturligvis aflagt flere visitter i Stuepigens soveværelse. Det ikoniske fjerde hul på Royal Malta Golf, Maid’s Bedroom, har ikke forandret sig siden sidst, og golfbanen ligner sig selv: grøn og indbydende, en oase midt på øen klemt inde mellem de sammenvoksede byer Marsa, Qormi og Luqa.

Den øvrige del af det maltesiske samfund er til gengæld ved at undergå adskillige forandringer, så man knap kan genkende middelhavsøen igen. Det storstilede kulturprogram Valletta 2018 puster nyt liv ikke alene i hovedstadens gamle gader, men også i resten af Malta, inklusiv Gozo, den lille ø nord for hovedøen.  Katedraler, kirker og paladser, som øriget er så rig på, har fået renset den gule sandsten så malteserne er klar til at modtage de mange turister man forventer vil strømme til, når Valletta bliver Europæisk Kulturby i 2018.

Morgenbad og morgenmad

Middelhavet ligner dog sig selv. Indbydende krystalklart og behageligt tempereret, selv i oktober måned. Malteserne foretrækker dagens dukkert fra klipperne, så undgår de lyden af legende børn, lugten af sololie og sand mellem tæerne. Den oplevelse overlader de indfødte til de danske, tyske og britiske gæster på sandstrandene i Mellieha og Golden Bay.

Gør man som de lokale og vælger sandstranden fra, kan det stærkt anbefales at bevæge sig årvågent og forsigtigt hen over klipperne inden svømmeturen – og helst iført skridsikre badetøfler. Hvis den gule sandsten har våde nuancer af algegrønt og -brunt, risikerer man meget let at miste fodfæstet, og det kan i værste fald ende med en bule i nakken og et farvel til dagens golfrunde!

Morgenbadet kan naturligvis også henlægges til hotellets svømmepøl. Så undgår man sand mellem tæerne, og bruseren og morgenbuffeten er lige for hånden.

Fra terrassen på Seashells Resort i Salinabugten kan man indtage morgencompleten alt imens man studerer omgivelserne: trafikken på kørebane og fortov, og solen der står op over det blå Middelhav.

Udvalget ved morgenbuffeten på Seashells er imponerende bredt.  Fra alskens sundt og grønt via søde fristelser som franske chokoladebrød og maltesiske crostinis til det klassiske tilbud, der afspejler Maltas britiske fortid: bønner, pølser, bacon, æg i alle afskygninger, stegte kartofler og den særlige amerikanske variant af rösti, hash browns, som trods navnet ikke har noget med euforiserende stoffer at gøre.

Kaffen er her – som det er sædvane på Malta – pulverudgaven. Underligt nok, da Italien er en meget kort fly- eller sørejse mod nord, hvor en god kop kaffe er en menneskeret. Meget tyder imidlertid på at neskaffen snart er out og espressoen in. Det er under alle omstændigheder tilfældet på de nye hotte caféer.

Frisk som en havørn efter bad og mad er man nu klar til dagens golfrunde. Tag afsted i god tid inden tee-tiden. Malta er blot halvt så stor som Bornholm, men tid og afstand er jo et relativt begreb, ikke mindst i det maltesiske samfund. Nok er infrastrukturen renoveret næsten overalt det seneste tiår, og de pittoreske, udtjente rutebiler fra 1950’erne er afløst af Arrivas moderne busser, men det samlede antal køretøjer fra varebiler til hestevogne er i samme periode vokset dramatisk.

The Royal Malta Golf Club

Velankommen til Marsa Sports Club kan man straks konstatere, at malteserne varetager arven fra kolonitiden på bedste vis. Det store sportsanlæg var oprindeligt kun for de britiske militærfolk, så de kunne pleje krop og sjæl med gode, gamle angelsaksiske sportsgrene som tennis og squash og cricket og kroket og golf og så videre. Siden 1971 har anlægget imidlertid været åbent for malteserne, som har udvidet faciliteterne til også at indbefatte både fitnesscenter og svømmestadion.

The Royal Malta Golf Club er fra 1888 og en af de 66 golfklubber, som den britiske kongefamilie har påtaget sig protektoratet for. Malteserne passer forståeligt nok godt på den historiske klub, fra fairways og greens til etiketten for, hvad der er sømmelig påklædning på banen og i klubhuset. Man finder den lange instruks om tøjkrav på klubbens hjemmeside under dress code.

Banen i den traditionsrige klub bliver passet og plejet af kompetente greenkeepere med god hjælp fra vestafrikanske migranter, der primært tager sig af at klippe roughen ned i en turistvenlig højde.

Kulør og kvalitet er overraskende høj for en græsplæne på maltesiske breddegrader, hvor over halvdelen af vandforbruget dækkes af dyrt, afsaltet havvand. Fairways og greens er af tårnhøj standard.

De 18 huller – samlet blot 5015 meter for gentlemen, 4666 for ladies – er, trods de korte huller, en god udfordring, primært på grund af de smalle fairways og de små, listige greens, der ofte har afløbsområder hele skålen rundt, så man skulle tro banearkitekten havde opfundet den omvendte dybe tallerken.

Læs også den første artikel, den anden artikel og den fjerde artikel fra genbesøget på Malta. genbesøget på Malta.

Læs også artiklerne fra de første besøg på Malta:

I Stuepigens Soveværelse – eventyrlig golf på Malta (1)
I Stuepigens Soveværelse – eventyrlig golf på Malta (2)

Tekst: Kim Boje. Fotos: Annemarie og Kim Boje

Overnatning og golf m.m.:

The Royal Malta Golf Club: www.royalmaltagolfclub.com
Seashells Resort: www.seashellsresortmalta.com
Marsa Sports Club: www.marsasportsclub.com

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Ikke godkendt – Challenge Touren flyttes fra Nyborg til Bogense

Bogense Golfklub skal være vært for den den danske Challenge Tour turnering i 2025. Det skulle ellers have været i Sct. Knuds Golfklub, men deres...

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk