”Ka’ du ikke lige sige mig, hvor den sikre side er i udslaget, jeg har før hørt om den, men har aldrig fundet den?” spørger bestyrelsesmedlem Mogens Damm i Frederikshavn Golf Klub.
Den lokale pro, Phillip Larsen, svarer tålmodigt: ”Vi har en af landets bedste og mest udfordrende layouts. Der er vand i spil på alle 18 huller, men det er rigtigt, der er altid en ’safe side’. Med din slice skal du slå mod vandet og tee up i modsatte side.”
Vores tre-bold går over til 1. tee, hvor vi fra første færd får brug for trænerens gode råd. Smalle vådområder slanger sig op langs fairway i venstre, og fra doglegget er der hvide pæle i begge sider helt op til en green der er beskyttet af bunkers og – naturligvis – en lille sø. Så er man ligesom i gang… og sådan fortsætter det!
Frederikshavn har fremragende faciliteter lige fra klubhuset, putte- og indspilsgreen og par-3 banen til driving rangen, hvor man slår ud under et elegant, transparent halvtag, der giver ly for vejr og vind året rundt. Ikke underligt at klubben har udklækket store talenter på stribe, fra Lucas Bjerregaard til Daisy Nielsen. ”If you can make it here, you can make it anywhere,” croonede Frank Sinatra om New York, og det er lidt den samme sang her: hvis man kan klare sig i Frederikshavn, kan man klare sig på alle golfbaner, og det er noget klubbens medlemmer nyder godt af, ikke mindst de som begynder i en ung alder.
Banen ligger i et naturskønt terræn, og man kan kun give pro’en ret i, at landskab og layout er helt enestående. De fleste af hullerne er etableret i parklignende omgivelser, mens andre smyger sig omkring fredet skov. Hertil kommer at greenkeeperne gør et fornemt arbejde. Fairways er i glimrende stand, bunkers er veldefinerede, og det er en ren fornøjelse at putte, selv om de bølgende greens er hurtige og kan være hundesvære at læse.
Stort set alle huller rummer skiftende oplevelser. Fx det tredje, hvor fairway og greens rammes ind af en mur af gran og eg. Det fjerde, hvor der løber små, bløde bakker langs den ene side af fairway – et smukt tiltag der gentages på andre huller – og hvor der venter en bugtende sø, hvis man slår for langt af green. Og signaturhullet, femte, et par-4 på blot 290 meter, hvor man ikke må komme for tæt på kæmpeegen, der tårner sig op foran en green, som er omkranset af en sø. Den rene idyl, hvis man altså var ude for at samle svampe og ikke lige spillede golf…
”Nu kommer så 6. og 7.,” lyder det fra bestyrelsesmedlemmet, ”de er virkeligt skægge!” Nordjyder har af og til en noget underlig humoristisk sans. Baneguidens mørkegrønne områder er spættede af blå og gule pletter, især blå pletter, der fortæller om masser af problemer forude, især våde problemer.
Det ”skægge” fortsætter på 8. og 9., ja, faktisk hele vejen rundt, men faktisk har bestyrelsesmedlemmet ret: det er skægt – især hvis man er knivskarp og lægger en ydmyg strategi. Og pro’en har også ret: der er altid en sikker side i Frederikshavn, og finder man den, bliver der overskud til at nyde naturen. Hullerne er tilmed omkransede af massive rækker af store træer, så man ser sjældent golfere på de andre huller. Stilheden bliver således kun afbrudt af fuglesang – og af halvkvalte råb som ”For dælen!”, ”Åh!” og ”Nej!”
På de sidste ni huller skifter scenariet igen. Nu er det et mere åbent landskab med herregårdens skovbryn som flot markør. 10. er et krævende par-5 hul med out i højre og vand hele vejen i venstre, hvor man slår ind til en lang, smal dobbeltgreen, der deles med 17., og som ligger på tværs af spilleretningen.
Og sådan fortsætter det. Man kan bruge meget blæk på hvert eneste hul, men der er kun én ting at gøre: tage til Frederikshavn og opleve det selv. Man kan være ret sikker på en trestjernet oplevelse, især hvis man får følgeskab af en stedkendt, humoristisk frederikshavner; hvis ikke, må man studere baneguiden omhyggeligt – og huske på at alle mål er til forkant af green, noget som dagens anmeldere desværre glemte et par gange…
Efter de 18 huller kan det anbefales at bestille en af de gode retter, der serveres i den populære restaurant, som er åben hver dag i sæsonen. Stjerneskuddet er førsteklasses, men vi er jo også i Frederikshavn, hvor der stadig landes friske rødspætter hver morgen.
Fra golfbanen er der ikke langt til hverken by eller strand. Er vejret sommerligt, kan man gå ned på palmestranden, der har udsigt til Hirsholmene; ja, den er god nok: der er eksotisk stemning i det nordjyske med palmetræer, som stilles op i sandet fra maj til september. En tropisk stemning man passende kan forlænge i badelandet på Scandic The Reef (www.scandichotels.dk/frederikshavn).
Blandt andre kulturelle oplevelser kan man nævne det naturskønne område ved Bangsbo med dyrehave og et museum, der huser Ellingåskibet fra vikingetiden og Det Jyske Modstandsmuseum (www.bangsbo.com). Man må heller ikke glemme, at byens vartegn, Krudttårnet, de sidste dage i juni er ramme om de spektakulære Tordenskjoldsdage.
Vi er kun en god halv times kørsel fra Skagen og Ålborg, og det er ganske forståeligt, at mange svenske, norske og danske turister har fået øjnene op for byen ved Kattegat – hvilket ikke mindst skyldes den forrygende bane i Frederikshavn Golf Klub (www.frederikshavngolfklub.dk).
Tekst: Kim Boje. Fotos: Finn Bak og Kim Boje
Revideret rejsebeskrivelse fra september 2012.