Mere end 500.000 danskere står uden for arbejdsmarkedet grundet fysiske, psykiske eller sociale udfordringer. Og med en stigende langtidsledighed, er der behov for at sætte udfordringen under lup. Code of Cares småjobsordning forsøger at bygge bro mellem erhvervslivet og den tabte arbejdsstyrke – noget som nu gavner både Niklas og HimmerLand.
Siden private udfordringer satte en stopper for Niklas Farsø Bjerregaards studieforløb som automatiktekniker i Viborg, har den unge mand fra Aars ledt efter muligheder, for at komme tilbage på sporet og få noget struktur i sin hverdag.
Heldigvis stod både jobcenteret og flere virksomheder til rådighed i den såkaldte småjobsordning, der skal hjælpe de mennesker, som har oplevet fysiske, psykiske eller sociale udfordringer tilbage i uddannelse, job m.m.
Vesthimmerlands kommune, som står bag Code of Care arrangerer derfor netværksdage, hvor virksomheder og ledige fra ordningen kan møde hinanden for at ”speed date” og måske finde frem til en ansættelse.
– Jeg er virkelig glad for at have deltaget i det her småjobsordning. Jeg vidste slet ikke, at sådan noget fandtes, og det passede jo virkelig godt på min situation, siger Niklas og fortsætter:
– Det er en meget stille og rolig måde at møde virksomheder på, og hvor alle deltagende kender præmissen for, hvorfor vi er der, så der er ikke noget, man skal forklare eller forsvare, som man måske kan komme ud for til en almindelig jobsamtale, for alle ved, hvad det handler om, nemlig at hjælpe nogle mennesker tilbage på sporet.
De såkaldte småjobs skal dermed langsomt sluse folk, som Niklas, ind på en arbejdsplads, og på den måde åbne dørene til arbejdsmarkedet.
Et match made in HimmerLand
Det var på en af disse netværksdage, hvor Niklas mødte HimmerLands HR Business Manager Pia Søgaard, og allerede kort inde i samtalen, var der god kemi.
– Niklas gav hurtigt et meget ærligt og solidt indtryk. Både hans ambitioner og mål kunne jeg nemt se være et match med vores værdier og situation, siger Pia.
En af måderne, virksomheder kan spille en aktiv rolle i småjobsordningen er ved at kigge omkring i organisationen, og se efter steder, man kunne have brug for flere hænder – også selvom det bare er nogle timer i ugen.
– Niklas har jo hænderne rigtig godt skruet på, og vi kunne snildt bruge lidt hjælp til vores vedligehold og reparation af vores golfbuggyer. Derfor har vi haft Niklas på praktik i 4 uger, og det har så allerede resulteret i en fastansættelse, som vi er rigtig glade for, siger Pia og fortsætter:
– Den her ordning handler jo om at hjælpe, hvor man kan, og det vil vi meget gerne støtte op om – i det her tilfælde er det jo en win-win-situation, for vi får en dygtig kollega med på holdet, som vi samtidig hjælper med at komme på fode igen.
Og den overbevisning er gensidig.
– Det har været godt at starte i HimmerLand, hvor jeg allerede er blevet taget godt imod, og så jeg er glad for, at Pia kender min situation, da vi på den måde kan lægge en plan for min fremtid, som gerne skulle ende ud i, at jeg færdiggør mit studie.
Niklas er efter de fire ugers praktik startet i en fast stilling på 20 timer om ugen, hvor han skal hjælpe til i HimmerLands nyanlagte golfbuggygarage med at reparere og vedligeholde resortets mere end 50 golfbiler sammen med kollegaen Jess Kristiansen, som er Teamleder i Buggygaragen.
Et godt eksempel på socialt ansvar
Lars Kildedal, som er projektleder ved Vesthimmerlands Kommune, kan udover at berette om stor opbakning blandt dem, som gerne vil i job, også se en god tendens hos virksomhederne.
– Eksemplet med Niklas, viser jo præcis hvordan virksomheder kan tage en aktiv rolle i at hjælpe folk i job – også selvom det måske kun er et par timer i ugen, for det er det småjobsordningen går ud på. Så det er jo bare dejligt, at HimmerLand vil være med til at støtte det her projekt, siger Lars Kildedal.
Målet for småjobsordningen er at skabe 100 arbejdspladser i Vesthimmerlands Kommune det næste år, og selvom COVID-19 har gjort netværksmøderne og aktiviteterne svære at afholde, er der stadig optimisme at spore hos Lars.
– Jeg er positiv over for vores målsætning, for vi ser heldigvis flere virksomheder, som gerne vil være med. Vi vil altid gerne opfordre virksomhederne til at kigge rundt i sin organisation efter steder, hvor lidt ekstra hænder kunne gøre en forskel, siger Lars og fortsætter:
– Det er jobs i alle afskygninger, som kan bruges – det vigtigste for os er, at man ser det som en rigtig ansættelse, og at man er villig til at købe ind på præmissen, for så kan vi sammen hjælpe rigtig mange mennesker, og gøre noget ved den stigende langtidsledighed.
Skulle man som virksomhed have lyst til at høre mere om småjobsordningen, eller har man måske allerede et småjob klar, kan man kontakte Lars på Lkh@vesthimmerland.dk.