OLForrygende dansk OL

Forrygende dansk OL

Danmark vandt 11 medaljer i Tokyo. Det er det medaljemæssigt næstbedste OL siden 1948.

Fælles pressemeddelelse fra DIF og Team Danmark

3 guldmedaljer.
4 sølvmedaljer.
4 bronzemedaljer.

Sådan lyder den danske OL-medaljebundlinje efter 17 dages OL i Tokyo.

Der var store resultatforhåbninger til de danske OL-atleter, da danskerflyet lettede fra København mod den japanske hovedstad for omkring tre uger siden, men der var også stor usikkerhed om konkurrenceniveauet landene imellem efter en længere coronaperiode. Hvis blikket udelukkende rettes mod medaljeskamlen, så er danske OL-atleter over en bred kam kommet fornemt ud af coronaperioden og holder deres internationale niveau – med pil op.

– Vi har haft et forrygende flot dansk OL, hvor vi sprænger vores resultatmålsætning, og hvor vi med 11 OL-medaljer præsterer det næstbedste danske OL i næsten 75 år. Mange af vores allerstørste stjerner formår at indfri forventningerne og vinde metal til Danmark. Samtidig har der været plads til positive overraskelser og også enkelte skuffelser, hvilket både er charmen og den barske virkelighed i elitesport – især til OL. Meget kan ske, når OL-ringene kommer på brystet og den olympiske ild brænder, siger den danske chef de mission fra DIF, Søren Simonsen, kort efter banecykelrytter Amalie Didriksen lukkede den danske OL-deltagelse i Tokyo med en fornem fjerdeplads i omnium.

DIF, Team Danmark og de olympiske specialforbund kigger ikke kun på medaljeregnskabet, når de sportslige præstationer evalueres i detaljer efter OL. Personlige rekorder, top-8 placeringer og de berømte marginaler er væsentlige nuancer at få med for at tegne det store resultatbillede.

– Elitesport handler om de berømte små marginaler, og vi kan se, at mange af de investeringer og initiativer, som forbundene og Team Danmark foretager i fællesskab, er rigtige og hjælper atleterne helt op på højeste niveau. Flere atleter lavede top-8 placeringer, som vidner om, at der ikke skal mange marginaler til, før de kan kæmpe med om OL-medaljerne i 2024. De nuancer er værd at tage med, når OL evalueres med de danske briller på næsen, siger Lars Balle Christensen, der er er sportsdirektør i Team Danmark.

Medaljemålsætningen inden legene lød på 8-10 medaljer og med 11 medaljer blev den mere end indfriet. Men det er ikke kun antallet af medaljer, der glæder den danske chef de mission:

– Mange lande satser hele butikken på få sportsgrene. Det gør vi ikke i Danmark, hvilket tydeligt ses på vores medaljehøst. Danmark endte med 11 medaljer, og de blev vundet i otte sportsgrene. Det er uhørt, at vi formår at være konkurrencedygtige i så mange forskellige sportsgrene, når vi sammenligner os med lande af samme størrelse som os, siger Søren Simonsen.

Lars Balle Christensen fra Team Danmark fortsætter:

– Inden legene meldte vi ud, at vi forventede, at de danske OL-medaljer skulle vindes i cykling, håndbold, sejlsport, kajak, badminton, svømning, ridning, roning og skydning. Vores analyser holdt stik, og vi ramte næsten ’bulls eye’. Den store mangfoldighed i medaljerne kan vi være stolte af og indfrielsen af målsætningerne viser, at vi et langt stykke hen ad vejen arbejder på den rigtige måde, og at dansk eliteidræt er i topform – godt ført an af dygtige trænere, ledere og et solidt talentarbejde i forbundene, som hele tiden skaber nye OL-stjerner.

Hvis vi udelukkende kigger på medaljetabellen og sammenligner Danmark med andre lande med under 10 millioner indbyggere, så ligger Danmark på en fornem fjerdeplads.

– Mange lande poster væsentlig større summer i eliteidræt end Danmark. Vi formår at få meget ud af lidt. Det viser dette OL, hvor vi ender på en fjerdeplads, når vi udelukkende kigger på antal OL-medaljer og sammenligner os med lande med nogenlunde samme størrelse som os. Det kan vi i Team Danmark, DIF og i specialforbundene være enormt stolte over, slutter Lars Balle Christensen

På vegne af de danske OL-atleter skal lyde et olympisk ‘TAK FOR STÆTTEN’ til Team Danmark og DIF’s olympiske partnere:

Toyota, ISS, BESTSELLER, Toms, Bilka, føtex, Netto, Arla, Nykredit, Kirkbi og Ørsted.

De 11 danske OL-medaljer:

Guld: Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen, banecykling, parløb
Guld: Viktor Axelsen, badminton, herresingle
Guld: Anne-Marie Rindom, sejlsport, laser radial

Sølv: Håndbold, herre
Sølv: Jesper Hansen, skydning, skeetskydning
Sølv: Frederik Rodenberg, Niklas Larsen, Rasmus Lund og Lasse Norman Hansen, banecykling, 4 km holdforfølgelsesløb
Sølv: Amalie Didriksen og Julie Leth, banecykling, parløb

Bronze: Pernille Blume, svømning, 50 m fri
Bronze: Frederic Vystavel og Joachim Sutton, roning, toer uden styrmand
Bronze: Emma Aastrand Jørgensen, kajak, 200 m
Bronze: Emma Aastrand Jørgensen, kajak, 500 m

Danske OL-medaljer gennem tiden

2021 Tokyo, 11
2016 Rio, 15
2012 London, 9
2008 Beijing, 7
2004 Athen, 8
2000 Sydney, 6
1996 Atlanta, 6
1992 Barcelona, 6
1988 Seoul, 4
1984 Los Angeles, 6
1980 Moskva, 5
1976 Montreal, 3
1972 München, 1
1968 Mexico, 8
1964 Tokyo, 6
1960 Rom, 6
1956 Melbourne, 4
1952 Helsinki, 6
1948 London, 20
1936 Berlin, 5
1932 Los Angeles, 6
1928 Amsterdam, 6
1924 Paris, 9
1920 Antwerpen, 13
1912 Stockholm, 12
1908 London, 5
1904 St. Louis, 0
1900 Paris, 7
1896 Athen, 6

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Ikke godkendt – Challenge Touren flyttes fra Nyborg til Bogense

Bogense Golfklub skal være vært for den den danske Challenge Tour turnering i 2025. Det skulle ellers have været i Sct. Knuds Golfklub, men deres...

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk