RejserDanmark, rejserFjord og fiskeørne, ål og golfbolde - Rejseoplevelser fra Mors (1)

Fjord og fiskeørne, ål og golfbolde – Rejseoplevelser fra Mors (1)

Et besøg i Morsø Golfklub en bidende kold dag i april 2013 – med fjord, fiskeørne, ål og golfbolde.
Og så et genbesøg i juni 2018 med et ganske andet behageligt vejrlig, stadig med fjord, fiskeørne og golfbolde – denne gang desværre uden ål, hverken røgål eller stegeål.

April 2013

150 meter ind i vinden og ned i den dybe greenside bunker i venstre. Et sjældent godt bunkerslag op til en givet par og der må jubles: ”Sandsave!!!”

”Du skal ikke tro du er noget!”, lyder det umiddelbart efter fra makkeren, der trumfer over ved at hole sit birdie putt.

Mors, Limfjordens største ø, kendt for sin smukke natur, for Aksel Sandemoses ”En flygtning krydser sit spor” og siden 2008 også for sin golfbane lige uden for Nykøbing Mors.

Bortset fra bemærkninger fra ens medbragte, kæphøje makker mærker man ikke noget til Janteloven fra Sandemoses roman. I klubhuset med de store glaspartier, der giver flot udsyn til banen, møder man kun sympatiske, joviale morsingboer.

De første huller byder ikke umiddelbart på de store forhindringer – bevoksningen er sparsom og terrænet fladt som en pandekage, men der er pludselig udfordringer nok, når vinden frisker op, og man forstår bedre, hvorfor den nordjyske ”nationalsang” bærer titlen Blæsten går frisk over Limfjordens vande. Selv et kort par-4 hul føles meget, meget langt.

Og så er der greens, som i det tørre forår er lynhurtige; og selv om de ruller fint og ærligt, lykkedes det undertegnede at tre-putte fire-fem gange og min makker at putte helt ud af green to gange…

På 5. og 6. hul er træerne på den unge bane ved at vokse til, og det kræver præcise slag for at undgå at botanisere mellem eg og løn. Skulle man komme på skovtur, er der imidlertid skilte med bonusinfo; således kan man fx læse, at løn – acer platanoides – får grøngule blomster før løvspring, og at veddet bruges til møbler og gulve. Man lærer altid mere af ens dårlige slag…

Det lange 8. hul, som løber parallelt med fjorden, har handicapnøgle 1, hvilket nok mest er fordi det spiller ind i vestenvinden, og fordi det kan være svært at koncentrere sig om golfspillet, når der er udsigt til Fur og Livø og Limfjordens blå vande.

Køb bolde, køb ål

En særlig udfordring venter på 10. hul. Par-3 hullet på 149 meter fra gul er beskyttet af en sø i højre, og bag green er der out pga. en tværgående grusvej og et hosliggende lille hus med have. Det hænder åbenbart jævnligt at golferne vælger et for langt jern, i hvert fald er der et lille interimistisk udsalg af bolde fra en havebænk ved grusvejen. 3 kroner stykket, ren foræringspris.

Der er langt til 11. tee. Undervejs kommer man forbi ålefarmen, der ligger lige ud til fjorden, og som sælger røgål og stegeål, flåede og rensede, både til private og en gros. Om prisen for ålene er lige så billige som boldene på 10., fremgår desværre ikke af skiltningen.

Nu skifter landet karakter. De følgende huller er meget kuperede, og selv efter et godt drive, er det nærmest umuligt at undgå et leje, der ligger enten meget over eller under fødderne.

Og greens er ikke blevet lettere – tværtimod, så man man skal tænke sig godt om, og huske på Jantelovens 3. bud:

”Du skal ikke tro, du er klogere end os!”

Som i Golfernes grønspættebog er omskrevet til:

”Kig godt i baneguiden og spørg de indfødte!”

Desværre forbrød vi os mod det 3. bud, og betalte efterfølgende dyrt på de niveaudelte og hurtige greens, hvor man skal vide, hvor flaget står og hvor man skal slå hen.

Blæsten går nu virkelig frisk over Limfjordens vande og lande. Bolden skal holdes lavt, de dybe, flotte bunkers skal undgås, og hatten skal trækkes godt ned i panden, selv om udsigten er bjergtagende.

Det går mere end hæderligt, men så kommer 18. tee. 364 meter fra gul. Der er uendelig langt op til det blafrende flag, her hvor vinden fra vest nærmer sig kuling. En grim slice og der skal råbes fore til spillerne på nabohullet. Man har mest lyst til at flygte væk, og tanker om Sandemoses bog dukker op, når man krydser sit spor og undskyldende slår sit andet slag fra fairwayen på 1. hul.

Ikke underligt at Morsø Golfklub er populær og medlemstallet har været stigende de seneste år. Og juniorerne, der kun har en kort cykeltur ud til klubben fra øens hovedby, nyder godt af ildsjæle som formanden for klubbens juniorudvalg Peter Svenstrup, og klubbens pro Rasmus Rolighed Jepsen.

Man må ikke snyde sig selv for at spille Morsø golfbane. Det er der mange der allerede har forstået. De indlogerer sig typisk på Sallingsund Færgekro, Pinenhus eller i Jesperhus Feriepark og får en weekend ud af det.

Alligevel er der god plads i Morsø Golfklub – selv en søndag eftermiddag i april. Faktisk så vi flere fiskeørne end golfere på de sidste ni huller.

Anden og sidste del af denne serie kan læses her.

Revideret rejseartikel fra 2013

Tekst: Kim Boje

Fotos: Finn Bach & Kim Boje.

Morsø Golfklub, www.morsoe-golfklub.dk

Kulturmødet, www.kulturmoedet.dk

Skaldyrsfestival, www.skaldyrsfestival.dk 

Overnatning, fx på Sallingsund Færgekro, www.sfkro.dk, i Pinenhus, www.pinenhus.dk eller i Jesperhus Feriepark, www.jesperhus.dk

Mors i øvrigt, www.visitmors.dk

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Ikke godkendt – Challenge Touren flyttes fra Nyborg til Bogense

Bogense Golfklub skal være vært for den den danske Challenge Tour turnering i 2025. Det skulle ellers have været i Sct. Knuds Golfklub, men deres...

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk