RejserCypern og Nordcypern, rejserEn julehistorie med natur, kultur og golf – Rejseoplevelser fra Nordcypern (4)

En julehistorie med natur, kultur og golf – Rejseoplevelser fra Nordcypern (4)

Når man ikke kan spille golf i Nicosia, kan man tage en tur rundt på halvøen Karpaz, og gøre stop i landsbyen Dipkarpaz, svømme lidt ved Golden Beach, og se nærmere på Skt. Andreas klosteret.

For at undgå morgentrafikken ved Kyrenia/Girne, skal man tage fra Nicosia ved solopgang. Hjemad kører man så sydover. Det er en lidt hurtigere og lidt kortere vej. 138 kilometer fra Golden Beach. For at undgå at køre i mørke, skal man huske på, at solen går tidligt ned i vinterhalvåret.

PS: Der er venstrekørsel i Nordcypern!

I landsbyen Dipkarpaz går græsk-cyprioter i den græsk-katolske kirke, til venstre, mens tyrkisk-cyprioterne går i moskéen bag kirken, til højre. Helt uden problemer. Et særsyn i Nordcypern, der ellers blev stort set etnisk udrenset under borgerkrigen i 1974, da græsk-cyprioter i nord måtte flygte og bosætte sig syd for den grønne linje. Og tyrkisk-cyprioter tog den modsatte vej.

FN patruljerer i gaderne, måske fordi det er den 29. oktober i dag, og fotostater af landsfader Kemal Atatürk er hængt op på husmure mellem det tyrkiske og det tyrkisk-cypriotiske flag. Sådan fejrer man i Udkantscypern, at det i dag er 99 år siden Atatürk blev valgt til landets første præsident og dermed kunne proklamere, at Tyrkiet nu var en republik.

Inden Mustafa Kemal Atatürk blev præsident for Republikken Tyrkiet, var han feltmarskal og revolutionær, og ret god til at svinge med højre arm, alt imens han fik sin hest til at gå på to ben.

Præsidenten Atatürk blev statsmanden, der gav børnene gratis skolegang og kvinderne stemmeret, så der er noget at fejre, ikke mindst her i Nordcypern, hvor tyrkisk-cyprioterne ikke har lyst til at se Islam få en hovedrolle, som det er sket i Tyrkiet under præsident Recep Tayyip Erdogan.

Her kæmper man for at bevare Den Tyrkiske Republik Nordcypern, som den er – ”sekulær og vestligt orienteret”, som en indbygger i Dipkarpaz udtrykte det – og man protesterer gerne højlydt mod den tyrkiske præsident, når han fx bruger militæret mod kurderne i Syrien, som det var tilfældet i 2018.

Golden Beach. En af Cyperns fineste strande, siges det. En gang var den ukendt og uberørt, utilgængelig som den var på spidsen af den store Karpaz halvø. Den ligger stadig langt fra alfarvej, og vejen er smal og særdeles bulet, men moderne, post-corona turister kører gerne en omvej for at bade på en smuk, afsidesliggende bred strand, som af og til får besøg af karetteskilpadderne, lokalt benævnt caretta caretta, en kritisk truet havskildpadde, som marinebiologer forsøger at holde i live, jf. https://cyprusturtles.org/.

Nogle unge ryksækrejsende er ved at lave mad på et primusapparat foran en festlig, grøn barak med flotte organiske motiver. De unge taler hverken engelsk, tyrkisk eller græsk, og da de bliver spurgt, om de er ” russkiye”, siger de ”da” og smiler forlegent.

Nordcypern er et populært feriemål for russere, det er vist almindelig kendt, men de fleste vesterlændinge havde nok forestillet sig, at de russiske turister ville være velklædte oligarker i en luksusyacht, venner af Vladimir Vladimirovitj Putin, som var blevet tiltrukket af øens lave selskabsskat på 12,5 %.

Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU, skriver 30. april 2022 i medievirksomheden Mr. East, der bl.a. er specialiseret i Balkan, Kaukasus og Centralasien, at ”Rusland og Cypern har samme religion, den ortodokse kristendom. Siden 2013 har Cypern tildelt russere og andre, der investerer for over 2 mio. euro statsborgerskab via tildeling de såkaldte ’gyldne pas’. Det skønnes at have givet øen 7 mia. euro i investeringer. Over de seneste år er der dog efter pres fra vestlige lande og især USA indført begrænsninger, en ’de-russificering’ af øens økonomi”, jf. https://mreast.dk/cyperns-svaere-forhold-til-baade-rusland-og-ukraine/.

De unge russiske backpackere ligner ikke nogen, der har fået tildelt et ”gyldent pas”; det er nok mere sandsynligt, at de blot vil rejse rundt og besøge venner og familie i ’Limassolgrad’, som de lokale kalder Limassol, hvor en stor del af Cyperns 40.000 russere har bosat sig.

Rejseskribenten får af indlysende årsager ikke at vide, om de unge russere har tænkt sig at tage til ’Limassolgrad’, så han siger ”spasibo” for samtalen, finder badeshortsene frem og tager en dukkert i det glasklare vand. Og nej, der var ingen ”caretta caretta” i sigte, hverken på stranden eller i vandet.

Apostlen Andreas Kloster var engang kendt som Cyperns Lourdes, et kloster med hellig kilde, som tiltalte både kristne og muslimske cyprioter. Andreas, en fisker fra Kapernaum, bror til apostlen Peter og elev hos Johannes Døberen, sagde ja til Jesu forslag om at blive menneskefisker på Cypern. Andreas kom ud af kurs, båden kolliderede med klipperne, et kildevæld brød frem, som sprøjtede helsende vand op i hovedet på kaptajnen, som fik synet igen på sit ellers blinde venstre eller højre øje. And the rest is history, som man siger.

Den hellige kilde finder man ved klipperne neden for klosterkirken. Kildevandet er meget praktisk hældt på vanddunke, som man kan købe for 2 € stykket.

Folk valfarter stadig til Apostlen Andreas Kloster for at få bugt med lumbagoen og meget andet, og sætter ild til kærter i mini og maxi størrelse.

Bagefter går pilgrimmene ind i det ikonfyldte kapel og beder en bøn.

Efter en tur i de let støvede gemakker kan man blive tør i halsen. Så er det godt med friskpresset frugt i caféen ved klippekysten. En juice på appelsin og granatæble er helsebringende.

En meget populær souvenir er Nazar Boncuğ (det onde øje), som den tyrkiske lykkeamulet kaldes. Øjet skal kunne holde alle onde ånder væk.

Æslerne går frit omkring på Karpaz halvøen. De går ned til Andreas Klostret og tigger gulerødder, eller stiller sig ud på kørebanen, en effektiv måde til at stoppe trafikken; de går nemlig ikke af vejen for en stædig snak med bilen og bussens chauffør.

Man skal være meget opmærksom på, at de stædige hovdyr, trods deres kønne øjne, er nærsynede. Det sker faktisk af og til, at mobilfotografer, der går for tæt på motivet, opdager at mobilen ikke er meget bevendt, når først æslet har smagt på den.

Vil man se og høre mere om æslernes hærgen i Nordcypern, og vil man vide, hvorfor det giver 7 års fængsel at slå et æsel ihjel på disse kanter, bør man bruge 10 minutter sammen med amerikanske Johnny Harris her: https://www.youtube.com/watch?v=YTMtvGk_Kzw.

Heldigvis er der ikke langt til nærmeste restaurant. Når man ser opsynsmændene spise frokost ved indgangen til klosterkirken, kan man godt blive sulten.

Der er mange danske turister i Nordcypern. Her et ægtepar fra Odder syd for Aarhus, der til frokost har valgt guldbrasen med bagte kartofler, sovs og salat.

PS: Man skal huske at have drikkepenge på sig. Betaler man i euro, koster det 50 cent. Det er samme pris overalt.

Læs den femte artikel i serien her. Nye læsere kan med fordel begynde forfra og læse første del først.

TEKST: Kim Boje

FOTO FRA THE INTERNATIONAL GOLF CLUB, NICOSIA: The Ex-IGCN Golf Club

FOTOS I ØVRIGT: Kim Boje

REJSER

ET DEJLIGT BOUTIQUEHOTEL

Korineum Golf & Beach Resort er ganske enkelt et dejligt sted at opholde sig. Rart, fredeligt og smukt. En forrygende smuk og velplejet golfbane. Et såkaldt boutiquehotel, der har 82 luksuøse værelser på minimum 32 kvadratmeter med udsigt til bjerge eller hav.

Som man vil kunne se af billeder og interviews (artikel 10-14), så er Korineum befolket med et yderst professionelt og højst sympatisk personale. Fra folket på hotellet til besætningen i proshoppen og på golfbanen.  Når så resortet har Kyreniabjergene mod syd og Middelhavet mod nord, så skal det blive et regulært paradis at opholde sig for en golfspiller.

Endelig er der interessant kultur og natur inden for kort køreafstand (jf. artiklerne 1-9).

CYPERN INFO

  • Mediterranean with Simon Reeve, 2018, 1. Sæson, Simon Reeve udforsker Cypern, Libanon, Israel og Gaza. Reeve går på patrulje med FN’s fredsbevarende styrker, opdager kristendommens rødder og krydser de mest befæstede grænser i verden. Har været vist på DR, kan muligvis streames på Play.
  • Cypriotisk grænseland, Anne og Anders i Europa. DR TV, 2022. Cypern er delt i to: Mellem græsk-cyprioter i syd og tyrkisk-cyprioter i nord – og mellem de to parter patruljerer FN-soldater for at holde freden på den lille ø. Anne Hjernøe og Anders Agger lander lige midt i det hele for at prøve at forstå den gamle konflikt, som stadig ulmer i dag – gennem lokale vinterbadere, danske hotelejere – og en præsident. DR TV. Udløber: 31. jul 2024, https://www.dr.dk/drtv/episode/anne-og-anders-i-europa_-cypriotisk-graenseland_323507

GOLFKLUB

BILKØRSEL

HOTEL

Hotel Sun har høj kvalitet lige fra receptionen til værelserne og de tre restauranter: udmærket buffet til morgenmad og aftensmad, glimrende à la carte i stueetagen og på tagterrassen, hvor man også finder en svømmepøl og en vidunderlig udsigt, ikke at forglemme. Priserne er ikke overraskende meget rimelige. Nordcypern er generelt væsentligt billigere end Cypern syd for den såkaldt ”Grønne Linje”. Eneste minus er støjen fra virksomheden, som Hotel Sun er nabo til.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Genesis Invitational flyttes væk fra Riviera i brandhærgede Los Angeles

PGA Tour turneringen Genesis Invitational skulle spilles på Riviera Country Club i Los Angeles fra den 13. - 16. februar, men rykkes nu væk...

Challenge Touren skifter navn til HotelPlanner Tour

Challenge Touren har fået en titelsponsor, så den fremover hedder HotelPlanner Tour. HotelPlanner blev grundlagt i 2003, og er en førende formidler af hoteller over...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk