RejserCypern og Nordcypern, rejserEn julehistorie med natur, kultur og golf – Rejseoplevelser fra Nordcypern (11)

En julehistorie med natur, kultur og golf – Rejseoplevelser fra Nordcypern (11)

Vandkanonerne var i gang med græsplænerne før solopgang. Skydningen er indstillet nu.

Et gult lys dukker op over Kyreniabjergene og rammer pinjetræet uden for altanen.
Luften er klar og skarp. En fugl pipper. En traktor forstyrrer den forunderlige ro.
Greenkeperne går i gang.

På med sko, shorts og trøje. Ned ad trapperne. Og på jagt efter gode fotos.

Hotellets villaer i god, gammel funkisstil. God stil.

Forbi poolen med Cypern i mosaik på bunden. Svømmeren har retning mod Grækenland.

For kanonfotografen gælder det om at udnytte det gode vejr og den lave sol, som skaber smukke skygger.

Caféen ved driving rangen åbner snart. Det gør Golfakademiet også.

Skyerne opløses over de femfingrede bjerge. Der er endnu ikke nogen golfere i sving på par-3 banen.

En moden trebold er i gang på 18-hullers banens sidste ni huller.

Da de tre britiske gentlemen har puttet ud på 10. green, spørger jeg dem, om de har noget imod, jeg stalker dem lidt og tager et par billeder. Det har de ikke.

Golferen med rød polo siger, at banen er svær. Både for høj- og lavhandicappere.

”Der er selvfølgelig pinje- og oliventræerne og de høje johannesbrødtræer, men det værste er krat og buske, især på 5. Der er en grund til, at 5. hedder Vertigo. Er man skæv fra tee, bliver man hurtigt helt svimmel!”

Skæv og svimmel. Det giver god mening.

11. hedder Korineum Creek efter det lille vandløb i bunden af kløften, der somme tider er vand i.

“Topper man bolden, sluger ravinen den,” forklarer golferen i rød polo. Hvorefter han topper driveren, og kløften sluger endnu en golfbold.

De britiske golfere spiller videre. Golfskribenten krydser sine spor og går tilbage til Restaurant Carob og morgenmaden. Carob kalder vi i Danmark johannesbrød efter Johannes Døberen, der på en ørkenvandring overlevede på de små, brune bælgfrugter.

Elven og Dilara. Man bliver i godt humør ved bare at se på dem. Elven siger, jeg skal komme carobsirup på min morgenmad.

“It’s homemade. It’s good for the digestion. It tastes like chocolate! What’s not to like?”

De er så flinke i Restaurant Carob. Det gælder faktisk hele personalet på Korineum. Professionelle og søde og rare! Det er en fornøjelse bare at gå en tur rundt på resortet.

Først yoghurt med frugt og nødder og lidt johannesbrødsirup. Ikke så tosset! Så et par friskbagte pandekager med johannesbrødsirup. Elven har ret. Det smager som chocolade – med et strejf af karamel. Det faktisk ik’ så ringe endda! Det kunne man godt blive forfalden til.

Hvide skyer bliver grå. Forhåbentlig holder den sorte udgave sig væk. Indtil videre smiler solen – her til frangipaniens fladkronede blomster.

Mehmet Nasiboglu er chefgreenkeeper på Korineum. En meget flink fyr, der er født et stenkast fra golfbanen, i landsbyen Esentepe, så han har fået golfen ind med modermælken.

Chefgreenkeeperen har ikke tid til en længere golfsnak. Søndag er altid en travl dag. Han foreslår, at jeg kontakter Helena Safo, en af klubbens pro’er.

Det lykkes at fange Helena Safo, som også har travlt, men hun kan godt lige afse 10 minutter. Hun fortæller, at hun oprindeligt havde sin egen golfskole i Helsinki, Safo Golf Schools, men da hun i 2009 for første gang kom på besøg i Korineum Golf & Beach Resort, var det kærlighed ved første blik. Det blev til flere ophold i klubben, og i 2015 blev hun fastansat og bosatte sig i Nordcypern, hvor hun har været lige siden.

Helena indvilliger i at stille op foran det håndholdte kamera. Så her kan man se og høre, hvorfor hun holder så meget af Korineum, at hun forlod det trygge liv i Finland for at slå sig ned på en ø i det sydøstlige Middelhav.

Det er ikke svært at forstå, hvorfor man som Helena Safo kan forelske sig i den bakkede bane med den usædvanligt smukke beliggenhed mellem Kyreniabjergene og Middelhavet.

En trebold kommer ind i Helenas synsfelt, hun peger på en ældre herre og fortæller, at ”the gentleman on the green is the Club Captain, Tim Case.” Kaptajnen er 82 år gammel og spiller en runde golf her hver eneste dag. Hans handicap er otte!

Måske skulle man seriøst overveje at flytte til Nordcypern og bosætte sig permanent i nærheden af Korineum Golf. Noget tyder på, at det ville være godt for både sjæl og krop.

Og noget tyder på, at Korineum Golfs motto på hjemmesiden er tæt på sandheden.

Det er blevet tid til frokost. De seks veninder ved nabobordet har en fest. Der snakkes, fnises, grines og tages selfies. Med deres stiletter, falske øjenvipper og pangfarver ligner de ikke golfspillere.

Min cheeseburger kommer, og det gør tre flotte fyre også.  De har attitude og cool street cred, som det hedder. De ligner heller ikke golfspillere. De unge kvinder rejser sig op, og der knuses og krammes hele vejen rundt.

Det er ikke kedeligt på Korineum Golf & Beach Resort. MIDDELHAVETS NATURLIGE GOLF PARADIS.

Jeg kan lige nå den sidste shuttlebus til stranden, inden solen går ned. Stranden ligger en to-tre kilometer fra golfresortet. Normalt lukkes den ned 31.oktober, men vejret har været så godt, at der er åbent til midt i november.

Caféen lukker dog allerede i morgen.

Rent, glasklart og 24 grader. Vandet er vidunderligt.

Det er solens sceneri også.

Det bliver hurtigt mørkt efter lysets festfyrværkeri, og shuttlebussen kører lige om lidt.

Juletræerne har sneget sig ind i vestibulen. Julen varer længe, især når den begynder 6. november.

Det er blevet tid til aftensmad. Buffet med alskens retter og stor salatbar. Højdepunktet er isdesserten. Sorbet på kirsebær. Sorbet på jordbær. ”Twelve points, douze points, zwölf Punkte!”, som de siger i Melodi Grand Prix, når det ikke kan blive bedre. På niveau med den Berthillon serverer på Île Saint-Louis i Paris!

Sengetid. Igen. Tiden går alt for hurtigt på Korineum Golf & Beach Resort.

Læs den 12. artikel i serien her. Nye læsere kan med fordel begynde forfra og læse første del først.

TEKST: Kim Boje

FOTOS:

  • Mediterranean’s Natural Golf Paradise, Korineum Golf & Beach Resort, North Cyprus

FOTOS I ØVRIGT: Kim Boje

REJSER

ET DEJLIGT BOUTIQUEHOTEL

Korineum Golf & Beach Resort er ganske enkelt et dejligt sted at opholde sig. Rart, fredeligt og smukt. En forrygende smuk og velplejet golfbane. Et såkaldt boutiquehotel, der har 82 luksuøse værelser på minimum 32 kvadratmeter med udsigt til bjerge eller hav.

Som man vil kunne se af billeder og interviews (artikel 10-14), så er Korineum befolket med et yderst professionelt og højst sympatisk personale. Fra folket på hotellet til besætningen i proshoppen og på golfbanen.  Når så resortet har Kyreniabjergene mod syd og Middelhavet mod nord, så skal det blive et regulært paradis at opholde sig for en golfspiller.

Endelig er der interessant kultur og natur inden for kort køreafstand (jf. artiklerne 1-9).

BILLEJE

  • Pacific Rent-a-car kan anbefales. Prislejet er meget konkurrencedygtigt i forhold til Vesteuropa, info@pacific-rentals.com

SKØNLITTERATUR

  • Christy Lefteri, A Watermelon, a Fish and a Bible, 2010 (En vandmelon, en fisk, en bibel, på dansk ved Neel Rocco, 2011). En interessant roman, der foregår i Kyrenia under borgerkrigen i juli 1974, hvor den tyrkiske hær invaderede den nordlige del af Cypern. Lefteri er født i London i 1980 af græsk-cypriotiske forældre, der flygtede fra Kyrenia (og er altså hverken græsk- eller tyrkisk-cypriot, men brite).

“Forfatteren tegner et flot portræt af Cypern og især af grækere og deres helt specielle karaktertræk … En absolut vidunderlig historie om kærlighed, længsel og håb. Denne bog vil jeg anbefale til alle, der godt kan lide en god kærlighedshistorie. Dette er Christy Lefteris debutroman, og hun gør det godt.” – Litteratursiden.dk

  • Victoria Hislop, The Sunrise, 2014, (da., Solopgang: Famagusta – fra ferieparadis til spøgelsesby, 2015). Victoria Hislop, Sunrise (Solopgang). Hislop er heller ikke cypriot, men brite, som Lefteri.

Handlingen udspiller sig – som i Lefteris roman – under borgerkrigen i 1974, men i Varosha, en forstad til Famagusta. En anbefalelsesværdig roman, der måske ikke har de mest interessante persontegninger, men som giver et godt og overskueligt, historisk indblik i den komplicerede, cypriotiske tragedie.

  • Lawrence Durrel, Bitter Lemons, 1957. Bitter frugt i Elsa Gress oversættelse, Grafisk Forlag, 1963. ”Bitter Lemons of Cyprus (sic) er Lawrence Durrells unikke beretning om sin tid på Cypern under 1950’ernes enosis, hvor græskcyprioterne kæmpede for at komme af med det britiske kolonistyre. Det et er et dokument, som på én gang er personligt, poetisk og subtilt politisk – en mesterlig kombination af rejsebeskrivelse, erindringer og afhandling. (…) I beskrivelsen af ​​en politisk tragedie har den ofte stor poetisk skønhed,” skrev Kingsley Martin i New Statesman.
  • John Guthrie, A Bell in Bellapais: Echoes from a Cyprus Village, 2011

Der er ingen anmeldelser at finde på Google. Goodreads.com, et Amazon datterselskab, skriver, at det er en ”fortryllende sand historie”, der foregår i Nordcypern i 1948. ”John og Vivian Guthrie støder sammen med deres lille datter Deirdre på den smukke og uberørte landsby Bellapais. Et tilfældigt møde med en lokal fører til en beslutning, der vil ændre deres liv for altid”. Det lyder ikke rart. Men bogudgivere har det med at smøre et tykt lag melodrama på deres salgstale. Det gør ikke nødvendigvis bogen til triviallitteratur.

CYPERN INFO

  • Cyprus, G. Micula & M. Micula, Eyewitness Travel, 2014
  • Cypernguiden.dk en glimrende guide, der giver mange gode råd om rejser til Cypern
  • North Cyprus News. Online News for Cyprus, https://lgcnews.com/

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Ikke godkendt – Challenge Touren flyttes fra Nyborg til Bogense

Bogense Golfklub skal være vært for den den danske Challenge Tour turnering i 2025. Det skulle ellers have været i Sct. Knuds Golfklub, men deres...

Èt slags straf for langsomt spil i sin DP World Tour debut

Jacob Skov Olesen fik ikke ligefrem en drømmedebut på DP World Tour, da han fik ét slags straf for langsomt spil. Turneringen er afkortet...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk