RejserFærøerne, rejserÉn golfbane – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Færøerne (6)

Én golfbane – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Færøerne (6)

Frida har lagt et foto op, som er taget fra hendes stue i Velbastað. Billedet viser himlen over Koltur og Vágoy. En veninde skriver: ”Flotte fotos du tager.” Frida svarer: ”Tak 😊. Det er bare sådan her ser ud.” Det er bare sådan udsigten fra stuevinduet ser ud – når man altså bor på Færøerne. Bare sådan.

Og udsigten fra stuevinduet i Tórshavn her til morgen ser bare sådan ud. Bare sådan.

Det er søndag. Butikkerne er lukkede. Man kan komme hviledagen i hu og gå i kirke – som mange færinger gør. Eller tage på fjeldet i det gode vejr. Eller besøge Listasavn, Kunstmuseet.

Man kan også gå en tur ned ad memory lane med ens gamle studiekammerat, Katrin, og stoppe op foran Sankta Frans Skúli.

”Det var her jeg gik i skole som barn. Min farfar havde konverteret til katolicismen, og min far lod traditionen fortsætte. Det var derfor, jeg kom i nonneskolen, som vi kaldte den.”

”Den ugentlige time i husholdning kunne være en udfordring. Dels fordi vi skulle have et rent, nystrøget, hvidt forklæde på, som vi havde med hjemmefra, dels fordi maden ikke altid var efter vores smag. Der blev altid hældt en stor portion op, og der skulle spises op. En gang smed jeg indholdet ud ad vinduet, da vores lærer var gået ud af køkkenet, men hun kom tilbage og nåede lige at se, hvad jeg gjorde.”

Katrin blev fulgt ned ad trappen og ud i gården, hvor ugerningen blev studeret nærmere.

”Derefter var det tilbage til køkkenet, hvor hun hældte en ny portion op til mig. Den var lige så stor som den første.”

”Vi havde det også sjovt. Efter skole gik jeg til håndbold og gymnastik og var spejder i KFUK, som stadig ligger på den anden side af gaden. Og så var der jo det, at nonnerne talte fransk med hinanden i skolen. Det lød så smukt og mystisk. Det var én af grundene til, at jeg begyndte at læse fransk på Københavns Universitet.”

Katrin har bevaret et bånd til nonnerne, især Søster Marisa holder hun meget af.

”Hun har godt nok ikke været min lærer. Hun kom først senere til Færøerne. Til gengæld har hun været pædagog i min søns børnehave.”

Der er kun ganske få nonner tilbage på nonneklosteret, som ligger længere op ad gaden. Vi går ind i Mariukirkjan, der er blevet plads til mellem klosteret og skolen. Glasmosaikkerne er – naturligvis – af allestedsnærværende Tróndur Patursson.

Katrin skal forberede sig på den kommende uges forelæsninger, så hun går hjem til bøgerne og pc’en, mens jeg går videre op ad Varðagøta.

Uden for William Heinesens røde hus, Williamshús, fortæller et lille skilt, at der ikke er ændret noget, siden forfatteren forlod denne verden, 91 år gammel. Skulle man være interesseret i at se det museale hus indenfor, kan man booke et besøg, og en af Heinesens tre sønner, der bor i nabohuset, vil vise rundt.

Jeg spørger en ældre mand, der er på vej op ad Varðagøta, hvad det store skilt foran Heinesens hus betyder. Manden forklarer at VER VARIN betyder VÆR FORSIGTIG, og at det ikke har noget med Heinesen at gøre. Han siger også, at der i gamle dage ville have stået ANSA EFTIR.

”Nationalistiske sprogrøgtere har tit haft held til at fjerne danske og andre udenlandske ord fra færøsk. Et godt eksempel er skoven derovre,” siger manden og peger på en lille lund på den anden side af vejen.  ”Tidligere hed den Plantagen, men nu er det blevet til Viðarlundin.”

Manden skal lige ud, så jeg siger tak for snakken og krydser Varðagøta.

GPS’en viser, jeg skal gå gennem plantagen, øh, viðarlundin, for at komme til kunstmuseet.

En højgravid, bronzegrøn kvinde og hendes spejlbillede dukker op foran Færøernes Kunstmuseum, Listasavn Føroya. Barnevognen tilhører ikke den gravide kvinde.

Kunstmuseet indeholder en perlerække af de fremmeste færøske billedkunstnere. Blikket fanger William Heinesens ”Agitatoren” fra 1952. Forfatteren kunne mere end sit fadervor. En satirisk kommentar til den samtidige politiske debat, som måske ville kunne genbruges i 2022.

For en gangs skyld stjæler Tróndur Patursson ikke opmærksomheden. Hans tre ”Naturbeskrivelser” i blåt, orange og rødt er kun et bagtæppe til de velklædte havfugle og grinden på sokkelen med de gule advarselsstriber.

Det er Edward Fuglø, der både står bag ”Colony” med de elegante suler og grindehvalen på piedestalen, ”Whale-War”, der er fremstillet af 32.000 sorte legetøjssoldater. Hvalens lave summende tone mimer grindens stille sang, og lytter man godt efter, kan man bl.a. høre Grindekvadets refræn: ”Raske drenge, grind at dræbe, det er vor lyst”.

Edward Fuglø stjæler billedet, også hos den unge generation, som det kan ses på YouTube-videoen her.

Man er ikke et øjeblik i tvivl om, at Edward Fugløs billede og skulptur udtrykker et stærkt ønske om et fremtidigt færøsk køkken, der bliver både fuglløs og hvalløs.

Men Tróndur Patursson tager alligevel det sidste stik med ”The Deep Blue” fra 1996.  Paturssons optiske bedrag sender blikket langt op og ned i det blå.

Det er søndag. Og selv om religionen måske ikke er så vigtig i Tórshavn som i Klaksvík, så respekteres kirketiden. Undtagelsen er Posthúskjallarin, der holder åbent i posthusets kældre for en konfirmand med gæster.

Mandag formiddag i Vágar Lufthavn. I transitten står to nonner. Jeg spørger, om de er fra Sankta Frans Skúli. Det er de. Nonnerne er i lufthavnen for at hente en Søster. Da jeg fortæller, jeg i går blev vist rundt på nonneskolen af en tidligere elev, spørger den ene Søster, hvad hun hedder. Da jeg fortæller det, bryder hun ud i et stort smil.

”Sig til Katrin, at du skal hilse mange gange fra Søster Marisa!”

Tilbage i Viborg. Friða har delt et nyt billede, som hun har taget fra sit stuevindue.

Færøerne. Det er sådan, der ser ud.

Sådan er det bare.

Dette var sidste artikel i serien. Nye læsere kan med fordel begynde forfra og læse første del først.

TEKST: Kim Boje

TO FOTOS AF HIMLEN OVER KOLTUR OG VÁGOY: Fríða Matras Brekku

FOTOS I ØVRIGT: Kim Boje

VÆRD AT BESØGE
  • Sankta Frans Skúli er en franciskansk, katolsk skole, der hviler på et kristent og demokratisk grundlag, 10 Varðagøta, Tórshavn
  • Maria Kirken, Mariukirkjan, Mariugøta 4, Tórshavn, https://www.katolsk.fo/
  • William Heinesen Museet, Williamshús, var den færøske forfatters private bolig. Huset har været åbent for offentligheden siden Heinesens død i 1991. På hjemmesiden kan man læse, at museet giver et ”interessant indblik i de udstillede kunstværker og det unikke interiør i huset, som er udsmykket af Heinesen og hans søn, maleren Zacharias Heinesen.” Et besøg kan bookes ved at ringe på 00298 314035 eller ved at kontakte Visit Faroe Islands. Entré 50 kr. Varðagøta 43. FO 100 Thorshavn, https://williamshus.wordpress.com/
  • Færøernes Kunstmuseum, Listasavn Føroya (Færøernes kunstsamling), 9 Gundadalsvegur, Tórshavn 100, https://art.fo/
  • Viðarlundin (plantagen, den lille skov), https://da.wikipedia.org/wiki/Vi%C3%B0arlundin
OVERNATNING – HOTEL

Søger man et rigtigt godt hotel i et roligt kvarter, hvor de gratis røde busser kører til downtown Tórshavn på under 10 minutter, kan Hilton Garden Inn varmt anbefales. Her er der bl.a. sauna, udendørs ”jacuzzi, fitnesscenter, bar og en vidunderlig udsigt (når tågen er lettet).

Hilton Garden Inn har tårnhøj kvalitet lige fra receptionen og værelserne til Hallartún, hotellets restaurant, der serverer fransk bistro-køkken med færøske råvarer.

OVERNATNING – AIRBNB

Man skal være ude i meget god tid for at booke plads i Tórshavn, ikke mindst hvis man vil leje superværten Sigruns nyrenoverede lejlighed på 45 kvadratmeter med have og parkering, der ligger i et stille kvarter blot to minutters gang fra centrum, https://abnb.me/r3PDWS0HWsb. Er der optaget, må man søge videre.

GOLFKLUB

Peter Chr. Gram, tórshavner og en af de første medlemmer af golfklubben i Tórshavn, fortæller at Tórshavnar Golffelag blev stiftet 3. juli, 1989: ”Selve banen blev opført på en mark mellem Hoyvik og Hvitanes nord for Tórshavn. En bonde fra Hoyvik havde givet lov til, at man brugte noget af hans jord, så længe det ikke forstyrrede fåreholdet. Til at begynde med lagde vi vores grej i vraget af en gammel Citroën varevogn, der lå på marken. Senere blev varevognen erstattet af en container.”

Nu ligger golfbanen så seks kilometer syd for byen. Man finder den ved at stille Googles rutevejledning på X7H4+WQJ.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Genesis Invitational flyttes væk fra Riviera i brandhærgede Los Angeles

PGA Tour turneringen Genesis Invitational skulle spilles på Riviera Country Club i Los Angeles fra den 13. - 16. februar, men rykkes nu væk...

Challenge Touren skifter navn til HotelPlanner Tour

Challenge Touren har fået en titelsponsor, så den fremover hedder HotelPlanner Tour. HotelPlanner blev grundlagt i 2003, og er en førende formidler af hoteller over...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk