RejserFærøerne, rejserÉn golfbane – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Færøerne (2)

Én golfbane – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Færøerne (2)

I dag skal det handle om Tórshavnar Golffelag. Forhåbentligt bliver det klart vejr på golfbanen – som på billedet ovenfor (taget af klubformanden) – men chancerne for sol over Tórshavn og omegn er ikke gode ifølge vejrudsigten. Mødet på golfbanen er først over middag, så formiddagen kan bruges på en udflugt til den lille bygd Vestmanna nordvest for Tórshavn. Det er blot en god halv times kørsel – med mindre man oplever såkaldte Kodak øjeblikke, og man ikke kan lade være med at stoppe op for at forevige dem.

Fra parkeringspladsen foran Hilton Garden Inn kan man stadig ikke øjne den smukke udsigt over Tórshavn. De lokale siger, at det tit klarer op, når man kører ud af byen og drejer mod vest. Og ganske rigtigt. Det er som at høre Carl Nielsens ”Tågen letter”, da tåge-tæt-som-græsk-yoghurt bliver til en mælkehvid kulør, og de grønne bjerge langsomt dukker op af disen.

Når man er ude af Tórshavn og drejer mod Vestmanna i rundkørslen, kan man i bakspejlet se tågen ligge som en prop i kløften. Forude titter solen frem mellem skyerne.

For nogle år satte den norske tv-kanal NRK et stationært kamera op i forruden på et tog og filmede den 377 km lange togtur fra Bergen til Oslo. De uredigerede optagelser, der varede syv timer og 16 minutter, blev en kolossal succes. Dokumentaren er blevet vist tre gange på norsk tv, og hver gang er den blevet set af over én million nordmænd.

Der er ingen jernbaner på Færøerne, men satte man et kamera op i forruden på en bus, ville uredigerede dokumentarfilm fra de færøske landeveje utvivlsomt kunne blive en international succes. I hvert fald, hvis tågen holdt sig væk under køreturen.

Billedkunstneren Per Kirkeby blev helt udmattet af at skitsere alle de flotte fjelde med sin pen, da han i sin tid besøgte Færøerne (jf. artikel 1). Når man for hvert sving på ruten mellem Tórshavn og Vestmanna bliver nødt til at standse op for at forevige synet med sit kamera, forstår man bedre Kirkeby. Det kan rent faktisk være trættende med den megen naturskønhed, så måske skal man glæde sig over de omskiftelige vejrforhold, så øjnene kan hvile sig, når tågegardinet rulles ned.

Det er ikke kun udsigten til postkortfotos, man skal holde øje med som bilist, når Vestmannafjorden dukker op med sort får i forgrunden og runde havbrug i baggrunden. Buschaufføren, der kører den røde bybus, og som pendler mellem Tórshavn og Vestmanna, havde advaret mig: ”Pas på fårene. Pas på fårene!”

Græsset er jo altid grønnere på den anden side, så det er jo ikke så underligt, at fårene kan finde på at krydse vejbanen. Især om vinteren skal man være opmærksom. Der saltes i koldt vejr, og da fårene elsker salt, har de det med at stå midt på landevejen og slikke den udsøgte vejsalt i sig!

Kun få får får ikke lov til at løbe rundt som de vil. Her et par væddere, der – selv om udsigten bestemt ikke fejler noget – gav højlydt udtryk for deres utilfredshed ved få begrænset deres frihed af et ståltrådshegn.

I Vestmanna mødes man i lystbådehavnen. Her fiskes med flue ved fossen. Her er turistcenteret. Her er Saga Museet, der fortæller den færøske historie i 17 tableauer. Her stopper 007-bussen fra Tora Tourist op på sin vej gennem de færøske landskaber (nogle af scenerne til den seneste James Bond film er optaget på Færøerne). Her lægger turistbådene til. Her, bag lystbådehavnen, ledes grinden ind, når den kommer på besøg. Her ligger restauranten, Fjørukrógvin, Strandkroen.

Ifølge min færøske forbindelse er færøsk ikke så svært:  fjøra er ”strand” og krógv er ”kro”, så Fjørukrógvin er Strandkroen.

På samme måde bliver Fróðskaparsetrið til Færøernes Universitet.

Sådan er færøsk. Hele vejen. Hvor svært kan det være?

Uden for lystbådehavnen finder man boligområderne, en kirke og et skibsværft, hvor der engang blev bygget skibe. Nu nøjes man med at reparere dem. I denne del af Vestmanna er der ikke så meget kul på som i lystbådehavnen. Bortset fra i huset med silhuetterne.

Køreturen tilbage til Tórshavn går forbi nogle futuristiske hytter, som var skjult i en sky, da turen gik den modsatte vej.

Der dukker også nogle heste op på tilbageturen. Der findes i øvrigt en særlig færøsk hest – som man forsøger at avle på, så arten ikke helt forsvinder. Hvornår og hvorfra hesten dukkede op på Færøerne, er der delte meninger om. Måske var det munke fra Irland, der indførte dem. Måske var det landnamsfolk fra de nordiske lande.

Hvilken type hesten ved elven tilhører, skal man spørge en hestekender om.

Vejret i Tórshavn har ikke ændret sig. Det er fortsat gråt og tåget, da vi – formand Rógvi Mikkelsen og jeg – ankommer til Tórshavnar Golffelag få kilometer syd for byen. Faktisk siler regnen ned, da vi parkerer ved siden af et par containere, der gør det ud for klubbens klubhus.

”Det her bliver en førsteklasses golfbane om få år. Med udsigt over Atlanterhavet til Nólsoy og Tórshavn – fra alle 18 huller!” siger Rógvi med et bredt smil og tørrer nogle regndråber væk fra øjenbrynene, inden han uddyber de storstilede planer med kamera på.

Regnen siler ned, men det afholder ikke en ægte viking fra at spille golf – et par minutter…

Rógvi fortæller at vejret denne sommer har opført sig meget mærkeligt. Tågen og regnen har simpelthen haft svært ved at slippe taget i Tórshavn og nærmeste omegn.

Selv helt nede ved kysten kan man kun lige skimte vandet, når tågedisen lægger sig over fjeld, land og vand.

Som det vil fremgå af nedenstående interview, har formanden store planer. Der er allerede tegnet 18 huller af en golfkompetent landskabsarkitekt, og klubben har så mange penge på kontoen, at man allerede i år vil kunne begynde det ambitiøse projekt. Nu mangler der blot grønt lys fra kommunen, som har overtaget området golfbanen ligger på.

En tolænget træbygning ved kysten vil snildt kunne omdannes til det nye klubhus. Nedenfor er der allerede en lille havn.

”Vi har langt over 50 cruiseskibe, der kommer i sommersæsonen og besøger Færøerne. De har det jo med at være her i 10-12 timer. Så kan de enten blive sejlet ind til Tórshavn eller blive fragtet i slupper direkte fra skibet til vores golfbane. Det er en sjov og unik mulighed vi har.”

I interviewet nedenunder uddyber den idérige og karismatiske formand sine spændende idéer om, hvordan golfklubben på Færøerne kan komme til at tage sig ud om bare få år.

Det lysner.

Det er holdt op med at regne.

Og om lidt skinner solen over Tórshavnar Golffelag.

Læs næste artikel i serien her. Nye læsere kan med fordel begynde forfra og læse første del først.

TEKST: Kim Boje

FOTOS: Rógvi Mikkelsen og Kim Boje

FOTOS FRA GOLFBANEN I KLART VEJR: Rógvi Mikkelsen

VIDEOINTERVIEW MED RÓGVI MIKKELSEN: Kim Boje

GOLFKLUB

Peter Chr. Gram, tórshavner og en af de første medlemmer af golfklubben i Tórshavn, fortæller at Tórshavnar Golffelag blev stiftet 3. juli, 1989: ”Selve banen blev opført på en mark mellem Hoyvik og Hvitanes nord for Tórshavn. En bonde fra Hoyvik havde givet lov til, at man brugte noget af hans jord, så længe det ikke forstyrrede fåreholdet. Til at begynde med lagde vi vores grej i vraget af en gammel Citroën varevogn, der lå på marken. Senere blev varevognen erstattet af en container.”

Nu ligger golfbanen så seks kilometer syd for byen. Man finder den ved at stille Googles rutevejledning på X7H4+WQJ.

TURISTBUREAU OG SAGAMUSEUM, M.V.

OVERNATNING – HOTEL

Søger man et rigtigt godt hotel i et roligt kvarter, hvor de gratis røde busser kører til downtown Tórshavn på under 10 minutter, kan Hilton Garden Inn varmt anbefales. Her er der bl.a. sauna, udendørs jacuzzi, fitnesscenter, bar og en vidunderlig udsigt (når tågen er lettet).

Hilton Garden Inn har tårnhøj kvalitet lige fra receptionen og værelserne til Hallartún, hotellets restaurant, der serverer fransk bistro-køkken med færøske råvarer.

OVERNATNING – AIRBNB

Man skal være ude i meget god tid for at booke plads i Tórshavn, ikke mindst hvis man vil leje superværten Sigruns nyrenoverede lejlighed på 45 kvadratmeter med have og parkering, der ligger i et stille kvarter blot to minutters gang fra centrum, https://abnb.me/r3PDWS0HWsb. Er der optaget, må man søge videre

RESTAURANT

Katrina Christiansen (KC), Bringsnagøta 6, Tórshavn. Restauranten i den gamle bydel har navn efter den entreprenante Katrina Christiansen, som havde forretning i bygningen. Forfatteren William Heinesen blev født i huset, der er fra 1700-tallet. Hos KC kan man fx få fine færøske tapas som coquilles Saint-Jacques, saltfisk med citrussovs og dybstegte torskekæber, det mest delikate kød på torsken.

LITTERATUR

  • Jens Riise Kristensens ”Barbariet tur retur” (2005) omtaler i efterskriften, hvordan Færøerne igennem århundreder blev angrebet af sørøvere og korsarer fra Irland og Nordafrika.
  • Jørgen-Frantz Jacobsen, Barbara (1939). Politiken skrev den 21.6.2001, at romanen om den legendariske man-eater ”stadig er et lille mirakel”. Filmatiseret af Niels Malmros i 1997.
  • William Heinesen, Fortællinger fra Thorshavn (1972). Historier og minder fra forfatterens liv i Tórshavn. Femten fortællinger om færøske fattigfolks trængsler og længsler. Heinesen fik Nordisk Råds litteraturpris i 1965.
  • Bergtóra Hanusardóttir, Stækket flugt (2018). Thiemers Magasin skrev: ”Historisk roman om et usædvanligt kvindeliv på Færøerne i første del af 1900-tallet. (…) Med sine smukke naturskildringer og den særlige tone, som går gennem bogen, indfanger Bergtóra Hanusardóttir den færøske livsrytme og går tæt på et sind, der bøjer sig under skæbnen for senere at rejse sig igen.”
  • Jógvan Isakson, Blid er den færøske sommernat (1990, på dansk 1991). Isakson er en af de bedst sælgende krimiforfattere på Færøerne. Politiken skrev den 13.5.2021: ” Isaksens krimier bliver snart til den internationale tv-serie ’Trom’. Det fortjener de. I den grad.”
  • Thomas Bagger, Den nittende ø, (2021). Berlingske skrev bl.a. under overskriften ’Mesterlig færøkrimi går tæt på de troende’: ”Med sin skarpe, spændende og gode nye roman er [Thomas Bagger] for tiden er en af rigsfællesskabets mest formstærke krimiforfattere.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Genesis Invitational flyttes væk fra Riviera i brandhærgede Los Angeles

PGA Tour turneringen Genesis Invitational skulle spilles på Riviera Country Club i Los Angeles fra den 13. - 16. februar, men rykkes nu væk...

Challenge Touren skifter navn til HotelPlanner Tour

Challenge Touren har fået en titelsponsor, så den fremover hedder HotelPlanner Tour. HotelPlanner blev grundlagt i 2003, og er en førende formidler af hoteller over...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk