AnbefaletÉn golfbane – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Færøerne (1)

Én golfbane – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Færøerne (1)

Selv om det begyndte at skumre i aftes ved ti-tiden, kunne man lige ane, hvordan landskabet former sig fra Hilton Garden Inns fjerde sal. Men nu klokken kvarter over syv mandag morgen har en tæt tågedis lagt sig som et mælkehvidt gardin over Tórshavn. Vejrudsigten lover 11 grader døgnet rundt og let regn indtil klokken 10, resten af dagen står den på tåge. Man siger færingerne har 40 udtryk for tåge. Gad vide hvad den nuværende nuance kaldes?

Billedet ovenfor har jeg fået af Rógvi Mikkelsen, den nye formand for Tórshavnar Golffelag. Det er en travl ung mand på 34, der også er den nye chef for Hilton Garden Inn. Vi skal mødes i Tórshavn Golfklub i morgen. Forhåbentlig letter tågen.

Den gratis røde bus, linje 2, kører fra hotellet til downtown Tórshavn via Skansin, en fæstning der blev bygget sidst i 1500-tallet for at beskytte byen mod irske og osmanniske pirater. Suðuroy var flere gange udsat for grusomme angreb. I 1629, to år efter det store, såkaldte tyrkerangreb på Island, oplevede man det største piratangreb nogensinde på Færøerne. To skibe med en samlet besætning på næsten 500 mand sejlede ind i Hvalbø Fjord, hvor mere end tredive kvinder og børn blev røvet for at blive solgt på slavemarkeder i Nordafrika. Lyshårede nordboere var åbenbart i høj kurs.

Skansin har ikke nogen glorværdig fortid. Da et engelsk orlogsskib i 1808 kom til færøsk farvand for at plyndre danske skibe på vej hjem fra Dansk Vestindien, overgav Skansin sig uden at gøre modstand, og alle kanoner og våben blev udleveret til englænderne, uden der blev løsnet et skud.

Under Anden Verdenskrig blev Færøerne – som Island – besat af Storbritannien, og Skansin blev anvendt som hovedkvarter for den britiske flåde, og de fire skibskanoner, som the Royal Navy opstillede på Skansin, blev gjort skydeklare.

Nogle gamle venner inden for kunstverdenen i Danmark har bedt mig overbringe mange varme hilsener til Jan Andersson, lederen af Steinprent, et grafisk værksted på havnekajen i Tórshavn, der desuden fungerer som galleri. Jeg har også en bog med til Jan fra grafikeren Allan Nordmark, der har kendt Jan i mange år. Jan er imidlertid på ferie, så Frida Brekku og Louise Aakerman – der begge er trykkere og udøvende kunstnere – styrer hele butikken denne uge.

Frida tager bogen og går ud i køkkenet, hvor der står adskillige træskulpturer af Hanni Bjartalid rundt.  Et stort maleri af Bárdur Jakupsson optager den ene væg, og på endevæggen hænger en litografi af Peter Carlsen, som viser det historiske øjeblik den 18. marts 2003, da den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen blev dekonstrueret af aktivistgruppen Globale Rødder, som hældte rød maling ud over ham, da statsministeren og Udenrigspolitisk Nævn havde besluttet at følge USA og invadere Irak uden FN-mandat.

Frida finder et hjørne til bogen i det hyggelige kaos på køkkenbordet.

”Bare rolig, Jan skal nok få den, når han kommer. Der er ingen, der render med boggaven.”

Tyveri – og andre forbrydelser for den sags skyld – findes nærmest ikke på Færøerne, selv om man stort set aldrig låser en dør. Eller også er det netop, fordi man ikke låser, at der ikke stjæles. Permanent åbne døre er en vidunderlig tillidserklæring, der tydeligvis skaber en tryg og rar atmosfære.

Louise holder kaffepause i køkkenet sammen med praktikanten Ester Uth, der viser hun har hundetække.

”Vi tager os altid god tid til arbejdet sammen med de gæstende billedkunstnere, ” siger Louise. ”Tid er det vigtigste man kan give. Det er måske derfor Steinprent er så populært. Både hos færøske og udenlandske kunstnere.”

Ester giver Louise ret. ”Det er rigtigt. Vi stresser aldrig.”

”Ja, kaffepauserne er vores spidskompetence!” siger Frida, og mens der grines skænker hun en kop kaffe op til mig. ”Du er lidt træt ud. Du kan vist godt drikke en kop mere. Det trætter at komme til Færøerne.”

Frida fortæller, at hun for år tilbage tog Per Kirkeby med på tur ud i det færøske landskab, hvor den danske kunstner og geolog fandt motiver overalt og lavede utallige skitser af de fotogene fjelde. Til sidst var han totalt udmattet, så Frida måtte køre den trætte mand tilbage til Tórshavn.

”Sådan er Færøerne bare. Der er ikke noget sted at hvile øjnene!”

Jeg siger tak for kaffe. Kanonfotografen skal på opdagelse i den gamle del af Tórshavn.

Vælger man at cykle rundt på sightseeing i Tórshavn, skal man hedde Vingegaard eller leje en elcykel.

Frida havde ret. Der er ikke noget sted at hvile øjnene! Hvor man end drejer hovedet, er der et sceneri, der er værdig til betegnelsen postkortfoto. Eller som det lød i biografreklamen engang, når fotografen stod over for et billedsmukt motiv: ”This is a KODAK moment!”

Eftermiddagen bliver en lang række KODAK øjeblikke, som de røde huse på Tinganes, næsset, hvor Lagtinget har ligget i meget, meget lang tid, faktisk siden 825. Kun det islandske ting er ældre.

På Tinganes finder man også bydelen À Reyni, hvor Tórshavns fattige engang var stuvet sammen i de meget små huse, som William Heinesen befolkede med alskens menneskeskæbner i sine Fortællinger fra Thorshavn.

Nu er husene stor set aldrig til salg, og sker det endelig, er prisen helt uhyrlig, op mod tre millioner kroner for 25 kvadratmeter. Det er ikke længere byens fattiglemmer, der bor i À Reyni.

Der er noget parisisk over Tórshavns gamle bydel. Den fodslæbende turist kan således få ordnet vablerne i Rue de la Reyne.

Turisten kan få en café au lait på caféen, der hedder Paname, et hedengangent udtryk for Paris.

Turisten kan stille sin sult med en ’otdog i en veritabel kiosque.

Havnen minder om Canal Saint-Martin, hvis det ikke lige var for Poul Hansens reklame for helseøl.

Der er fransk café stemning i H. N. Jacobsens Boghandel.

H. N. Jacobsens Boghandel er altså en café med boghandel. Eller også er det omvendt.

Brell Café er ikke en hilsen til Jacques Brel, den belgiske sanger med de franske chansons. På caféen kan man holde en velfortjent pause med god kaffe i en god sofa med en god bog, som man kan låne i bogreolen. God stil!

Godt der er en rød bus hjem til hotellet. Øjnene trænger til en endnu en sieste på hotelværelset for nedrullede gardiner, for udenfor er der ikke noget sted de kan hvile!

Læs næste artikel i serien her.

TEKST: Kim Boje
FOTOS FRA TÓRSHAVN GOLF KLUB: Rógvi Mikkelsen
ØVRIGE FOTOS: Kim Boje

GOLFKLUB

Peter Chr. Gram, tórshavner og en af de første medlemmer af golfklubben i Tórshavn, fortæller at Tórshavnar Golffelag blev stiftet 3. juli, 1989: ”Selve banen blev opført på en mark mellem Hoyvik og Hvitanes nord for Tórshavn. En bonde fra Hoyvik havde givet lov til, at man brugte noget af hans jord, så længe det ikke forstyrrede fåreholdet. Til at begynde med lagde vi vores grej i vraget af en gammel Citroën varevogn, der lå på marken. Senere blev varevognen erstattet af en container.”

Nu ligger golfbanen så seks kilometer syd for byen. Man finder den ved at stille Googles rutevejledning på X7H4+WQJ.

TURISTBUREAU

OVERNATNING – HOTEL

Søger man et rigtigt godt hotel i et roligt kvarter, hvor de gratis røde busser kører til downtown Tórshavn på under 10 minutter, kan Hilton Garden Inn varmt anbefales. Her er der bl.a. sauna, udendørs jacuzzi, fitnesscenter, bar og en vidunderlig udsigt (når tågen er lettet).

Hilton Garden Inn har tårnhøj kvalitet lige fra receptionen og værelserne til Hallartún, hotellets restaurant, der serverer fransk bistro-køkken med færøske råvarer.

OVERNATNING – AIRBNB

Man skal være ude i meget god tid for at booke plads i Tórshavn, ikke mindst hvis man vil leje superværten Sigruns nyrenoverede lejlighed på 45 kvadratmeter med have og parkering, der ligger i et stille kvarter blot to minutters gang fra centrum, https://abnb.me/r3PDWS0HWsb. Er der optaget, må man søge videre

BOGHANDEL OG CAFÉER

KUNST

  • Listasavn Føroya, (Færøernes nationalgalleri), https://art.fo/
  • Steinprent, Skálatrøð 16, Tórshavn, Trykkeri og galleri, hvor man bl.a. kan se værker af færøske Frida Matras Brekku og Tróndur Patursson, og af danske Louise Aakerman Nielsen, Björn Nørgaard, Claus Carstensen og Peter Carlsen.

UDFLUGTER

  • Med skonnerten Norðlýsi for først at fiske, siden for at tilberede fangsten og spise den. Trods navnet er der ingen garanti for at se nordlys. Der er heller ingen garanti for at fange fisk, men chancerne er meget gode, https://nordlysid.com
  • Heimdal Tours laver gode guidede ture rundt på Færøerne, https://heimdaltours.com/

LITTERATUR

  • Jens Riise Kristensens ”Barbariet tur retur” (2005) omtaler i efterskriften, hvordan Færøerne igennem århundreder er blevet angrebet af sørøvere og korsarer.
  • Jørgen-Frantz Jacobsen, Barbara (1939). Politiken skrev den 21.6.2001, at romanen om den legendariske man-eater ”stadig er et lille mirakel”. Filmatiseret af Niels Malmros i 1997.
  • William Heinesen, Fortællinger fra Thorshavn (1972). Historier og minder fra forfatterens liv i Tórshavn; femten fortællinger om færøske fattigfolks trængsler og længsler. Heinesen fik Nordisk Råds litteraturpris i 1965.
  • Bergtóra Hanusardóttir, Stækket flugt (2018). Thiemers Magasin skrev: ”Historisk roman om et usædvanligt kvindeliv på Færøerne i første del af 1900-tallet. (…) Med sine smukke naturskildringer og den særlige tone, som går gennem bogen, indfanger Bergtóra Hanusardóttir den færøske livsrytme og går tæt på et sind, der bøjer sig under skæbnen for senere at rejse sig igen.”
  • Jógvan Isakson, Blid er den færøske sommernat (1990, på dansk 1991). Isakson er en af de bedst sælgende krimiforfattere på Færøerne. Politiken skrev den 13.5.2021: ” Isaksens krimier bliver snart til den internationale tv-serie ’Trom’. Det fortjener de. I den grad.”
  • Thomas Bagger, Den nittende ø, (2021). Berlingske skrev bl.a. under overskriften Mesterlig færøkrimi går tæt på de troende: ”Med sin skarpe, spændende og gode nye roman er [Thomas Bagger] for tiden er en af rigsfællesskabets mest formstærke krimiforfattere.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Challenge Touren skifter navn til HotelPlanner Tour

Challenge Touren har fået en titelsponsor, så den fremover hedder HotelPlanner Tour. HotelPlanner blev grundlagt i 2003, og er en førende formidler af hoteller over...

Verdensranglisterne, 13. januar 2025

Med sin tredje PGA Tour sejr på to år, den femte i karrieren, rykkede Nick Taylor frem som nr. 29 på verdensranglisten, hvor Sony...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk