De japanske værter har besluttet, at OL og PL i Tokyo bliver uden internationale tilskuere. Dermed udebliver folkefesten på tværs af landegrænser, og beslutningen får samtidig økonomiske konsekvenser for dansk idræt.
Der var masser af Dannebrog, og der blev også ’sejlet op ad åen’ på lægterne i Future Arena i Rio, da de danske håndboldherrer tilbage i 2016 fik hængt OL-guldmedaljer om halsen. Det og lignende scenarier kommer ikke til at gentage sig ved OL i Tokyo til sommer. Det er fortsat et mål fx at vinde dansk guld i håndboldturneringen, men opbakningen fra danske fans kommer vi desværre ikke til at opleve. Det er en af konsekvenserne, efter de japanske værter har valgt, at OL og PL (De Paralympiske Lege) bliver uden internationale fans på grund af coronasituationen.
– I DIF og Team Danmark har vi hele tiden sagt, at sikkerheden for atleterne er det vigtigste, og derfor bakker vi også op om de japanske værters beslutning om at udelukke internationale fans fra OL og PL til sommer. Den beslutning er taget for at skabe sikre lege for borgerne i Tokyo og for atleterne, som udgør kernen ved OL og PL,” siger Morten Mølholm Hansen, der er direktør i DIF og generalsekretær for Danmarks olympiske komité. Han fortsætter:
– Når det er sagt, så er det en fuldstændig forfærdelig situation for OL Tokyo, at internationale fans må blive hjemme. OL plejer at være en folkefest, hvor 206 landes fans mødes ét sted i verden og fejrer sporten på tværs af landegrænser. Det foregår på stadions, på restauranter og overalt på gader og stræder i værtsbyen. Den folkefest udebliver i Tokyo, og det er et kæmpe tab for den olympiske bevægelse, som vi virkelig begræder i DIF og Team Danmark.
– Det er næsten heller ikke til at bære, at atleterne ikke kan få deres allernærmeste familie med som støtte i Tokyo. Mange atleters forældre har været fast inventar på tilskuerpladserne gennem hele karrieren. Nu kan de ikke være med, når deres børns elitekarrierer for alvor peaker. Der føler jeg virkelig med både forældre og atleter, siger Morten Mølholm Hansen.
Økonomiske konsekvenser
I forbindelse med et sommer-OL inviterer DIF kommercielle partnere og andre gæster med for at opleve det ypperste fra dansk eliteidræt på den internationale scene. Sådan skulle det også have været i Tokyo. DIF og Team Danmark har en række store olympiske partnere, der bidrager med store millionbeløb til dansk idræt over en olympiade på fire år. Kimen til nye millionaftaler lægges oftest under et OL, da partnerne her kan se, hvordan noget af økonomien fra deres samarbejdsaftaler udmøntes i medaljer og danske toppræstationer.
– Der er ingen tvivl om, at det er langt nemmere for os i dansk idræt at indgå kommercielle aftaler, når vores partnere har oplevet et OL. Til et OL ser de med egne øjne, at deres økonomiske bidrag til fx nyudviklet udstyr, toptrænere og forberedelse i verdensklasse har afgørende betydning for, om danske atleter vinder medaljer eller ej. Nu kommer vi hjem fra Tokyo uden aftaler, og med kun tre år til OL i Paris 2024 er vi hårdt økonomisk presset, siger Morten Mølholm Hansen og fortsætter:
– Det er ikke kun eliten, der har gavn af vores olympiske partnerskaber. Når det regner på præsten, så drypper det som bekendt også på degnen. Og hvis præsten er eliteidrætten, så er degnen breddeidrætten, for breddeidrætten får også gavn af vores store kommercielle aftaler. Vi har derfor mere end nogensinde brug for kommerciel opbakning i den kommende tid, hvis dansk idræt som helhed ikke skal lide i mange år ud i fremtiden.
Det er endnu ikke opgjort, hvor store tabene bliver for dansk idræt på den korte bane i forhold til kommercielle aftaler, som ikke kan indfries, bookede fly, hotelværelser osv. På den længere bane begynder det hårde arbejde nu med at skaffe kommercielle partnere, som kan se gevinsten ved at investere i dansk idræt, så vi kan få en folkefest til OL og PL i Paris i 2024 med konkurrencedygtige danske atleter, der kæmper med om medaljerne.
I udmeldingen fra de japanske værter understreges det desuden, at personer med billetter til OL- og PL-konkurrencerne får dem refunderet.