Thorbjørn Olesen var blandt de 15 nominerede til Årets Sportsnavn 2018, men er ikke blandt de tre finalister til prisen, som uddeles af Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Jyllands-Posten.
Det er i sig selv en ære at være blandt de 15 nominerede, men hæderen som Årets Sportsnavn 2018 går til enten fodboldspilleren Pernille Harder, tennisspilleren Caroline Wozniacki eller cykelrytteren Michael Valgren. Prisen uddeles under det store “Sport 2018” show i Herning, der sendes direkte på DR1 lørdag den 5. januar.
– Det er tre verdensklasseatleter, som vi i DIF og på Jyllands-Posten har nomineret til Årets Sportsnavn 2018. Pernille Harder er allerede blevet kåret til årets bedste fodboldspiller i Europa, Caroline Wozniacki vandt Australian Open og dermed sin første Grand Slam, og Michael Valgren kom øverst på podiet med sin sejr i Amstel Gold Race, som er et af årets største endagsløb, siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF i en pressemeddelelse.
De 15 nominerede var Amalie Didriksen (banecykling), Annika Langvad (mountainbike), Ashli Williamson og Bjørn Bitsch (sportsdans), Caroline Wozniacki (tennis), Cathrine Dufour (dressur), Emma Aastrand Jørgensen (kajak), Helle Frederiksen (triatlon), Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen (badminton), Lars Eller (ishockey), Magnus Cort (landevejscykling), Maja Alm (orienteringsløb), Michael Valgren (landevejscykling), Pernille Harder (fodbold), Stinna Tange Kaastrup (paradressur) og Thorbjørn Olesen (golf).
Årets Sportsnavn for 28. gang – Thomas Bjørn fik prisen i 2001
DIF har siden 1991 uddelt Årets Sportsnavn sammen med Jyllands-Posten. Vinderen udvælges af en priskomité bestående af kulturminister Mette Bock (LA), DIF-formand Niels Nygaard, DIF-direktør Morten Mølholm, Team Danmark-formand Frank Jensen, Team Danmark-direktør Lone Hansen, samt chefredaktør Jacob Nybroe og sportsredaktør Thomas Møller Kristensen fra Jyllands-Posten.
En enkelt gang har en golfspiller fået tildelt hæderen, hvilket var Thomas Bjørn i 2001.
De tre nominerede
Nedenfor kan man læse mere om de tre finalister, som de er beskrevet i en pressemeddelelse fra DIF.
Pernille Harder – fodbold
Fodboldspilleren Pernille Harder blev i 2018 topscorer med 17 mål i kvindernes pendant til Bundesligaen, hvilket var medvirkende til, at Wolfsburg, vandt både det tyske mesterskab og pokaltitlen. Desuden nåede den blonde dansker og resten af Wolfsburg-mandskabet Champions League-finalen, hvor Pernille Harder ’nettede’ en enkelt gang i nederlaget til franske Lyon. Pernille Harders bedrifter på fodboldbanen affødte en fornem kåring som Europas bedste kvindelige fodboldspiller i 2018.
Caroline Wozniacki – tennis
2018 blev året, hvor tennisspilleren Caroline Wozniacki endelig kunne løfte et Grand Slam-trofæ. Efter 14 dages tennis i høj varme tog hun den ene skalp efter den anden og besejrede i finalen verdensranglistens nummer et, rumænske Simona Halep. Efter finalesejren kunne Caroline Wozniacki ikke blot lade sig hylde som vinder af Australian Open, men også som ny verdensetter på ranglisten. Efter karrierens ubestridte højdepunkt ’down under’ vandt Caroline Wozniacki WTA-titlerne Eastbourne International og China Open.
Michael Valgren – cykling
Hvis cykelrytteren Michael Valgren ikke allerede havde fået sit internationale gennembrud, så fik den blonde thybo det i 2018. Det ubestridte højdepunkt var sejren i endagsklassikeren Amstel Gold Race, hvor Michael Valgren skrev sig ind i historiebøgerne ved blandt andre at besejre den tredobbelte verdensmester Peter Sagan. Et par måneder tidligere havde Valgren allerede gjort sig bemærket i det hårde belgiske cykelløb Omloop Het Nieuwsblad, som han vandt en frostkold dag foran blandt andre den olympiske mester, Greg Van Avermaet.
Kriterier for udvælgelsen
De nominerede til Årets Sportsnavn 2018 har DIF og Jyllands-Posten udvalgt på baggrund af følgende kriterier:
- Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de helt store idrætsnationer satser på den?
- Konkurrencen på dagen: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.
- Forløbet: Mange års målrettet arbejde frem mod en sejr taler for, at præstationen er mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med.
- Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne, danske konkurrence hårdere. Dette kriterium indeholder også et kommercielt aspekt.
Vinderen af Årets Sportsnavn 2018 modtager 75.000 kroner og indskriver sig i historiebøgerne sammen med en perlerække af de ypperste danske atleter.
Tidligere vindere af Årets Sportsnavn
- 1991: Mette Jacobsen, svømning
- 1992: Jesper Bank, sejlsport
- 1993: Damelandsholdet, håndbold
- 1994: Damelandsholdet, håndbold
- 1995: Mette Jacobsen, svømning
- 1996: Bjarne Riis, cykling
- 1997: Wilson Kipketer, atletik
- 1998: Letvægtsfireren, roning
- 1999: Camilla Martin, badminton
- 2000: Damelandsholdet, håndbold
- 2001: Thomas Bjørn, golf
- 2002: Tom Kristensen, motorsport
- 2003: Nicki Pedersen, speedway
- 2004: Letvægtsfireren, roning
- 2005: Tom Kristensen, motorsport
- 2006: Mikkel Kessler, boksning
- 2007: Rasmus Quist og Mads Rasmussen, roning
- 2008: Herrelandsholdet, håndbold
- 2009: Lotte Friis, svømning
- 2010: Caroline Wozniacki, tennis
- 2011: Jeanette Ottesen, svømning
- 2012: Lasse Norman Hansen, cykling
- 2013: Maja Jager, bueskydning
- 2014: Camilla Pedersen, triatlon
- 2015: René Holten Poulsen, kajak
- 2016: Pernille Blume, svømning
- 2017: Viktor Axelsen, badminton