Med et koncept tilrettelagt af golflandsholdets fysiske trænere kan specialiserede golffysioterapeuter nu hjælpe motionister til at sænke deres handicap betragteligt. Samtidig forebygges golfrelaterede skader.
For 20 år siden var Colin Montgomerie og Miguel Ángel Jiménez nogle af golfsportens største navne. Fantastiske golfspillere uden tvivl, men milevidt fra toptunede atleter. Siden da har elitegolfen udviklet sig med hast, og de, der toppræsterer i dag, har jernmuskler og stor udholdenhed. Ført an af Jakob Nees og Martin Lauridsen, der siden 2001 har haft ansvaret for den fysiske træning af landsholdsspillere, er den danske golfelite pionerer på området.
Denne ekspertviden, som er opbygget over 15 år, kan amatørgolfspillere nu også få glæde af. Sideløbende med landsholdstræningen har Jakob Nees og Martin Lauridsen nemlig etableret en landsdækkende kæde af certificerede golffysioterapeuter under navnet Golfklinik. På 23 klinikker spredt over hele landet kan motionister deltage i holdtræning med funktionelle træningsøvelser hentet direkte fra elitespillernes træning.
– Udbredelsen af fysisk træning er gået stærkt, og golf er flyttet fra at være en sport, mange ikke anerkendte som andet end et fritidsspil, til at være domineret af ægte atleter. I Danmark er vi på forkant med denne udvikling. Spillerne roterer hurtigere, får mere hastighed i køllerne og slår simpelthen længere i dag, fordi de har styrket golfmusklerne. Der er ingen tvivl om, at amatørspillere har samme fordele ved at fokusere mere på den fysiske træning, siger Claus Mølholm, elitechef hos Dansk Golf Union.
Han pointerer, at grundige analyser af golfturneringer viser, at det lange spil – det, der kræver råstyrke i rotationsmusklerne – er klart det vigtigste i dysten.
Markant forbedring
Jakob Nees og Martin Lauridsen tilbyder selv holdtræning til amatører samt kurser for kolleger, der ønsker certificeringen som golffysioterapeut – og dermed muligheden for at blive en del af kæden Golfklinik. Den nyeste golfviden er derfor essentiel, og de har blandt andet deltaget i en videnskabelig undersøgelse på Syddansk Universitet af fysisk trænings effekt.
– Vi kørte otte landsholdsspillere igennem et otteugers metodisk træningsprogram, hvor vi målte køllehovedets hastighed samt hele kroppens bevægelser med elektroder. Konklusionen var en signifikant forbedring af spillernes evne til at skabe fart i køllehovedet. Men det spændende er, at når man kan lave så stor forbedring for elitespillere, kan man lave en endnu større forbedring af amatørers slagkraft, da de ikke er i samme grundform som de professionelle, forklarer Jakob Nees og uddyber fordelene ved fysisk træning:
– En stærk ryg bliver mindre skadet, og med målrettet golftræning af hele kropskernen reducerer amatører drastisk risikoen for skader. Samtidig er holdtræningen rigtig sjov – og for alle uanset handicap og alder. Det er ikke som et træningscenter, men udelukkende funktionel træning med bevægelser som på golfbanen, siger han.
Golfklinik starter i oktober nye træningshold over hele landet.
Golfklinik er en landsdækkende kæde af i alt 23 klinikker, der er specialiseret i fysisk træning samt forebyggelse og behandling af golfrelaterede skader. De to stiftere, Jakob Nees og Martin Lauridsen, samarbejder med Dansk Golf Union og bistår med den fysiske træning af alle danske golflandshold. Læs mere på www.golfklinik.dk.