RejserGolf- og rejseoplevelser67 golfbaner – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Island (2)

67 golfbaner – og meget, meget andet. Rejseoplevelser fra Island (2)

”Bedste golfbane i Island”, ifølge Golf Digest. Det kan jeg ikke vurdere, da jeg mangler at spille de øvrige 66 baner i landet. Men når man har besøgt Golfklúbbur Brautarholt, som er klubbens officielle islandske navn, forstår man godt, at banen rangerer højt på listen.

Inden klubformand Gunnar Pálsson slår ud på 1. tee, understreger han vigtigheden af at være opmærksom på vindretningen. Især nordenvinden blæser ofte overraskende kraftigt.

”Og hvis du spiller, når solen står lavt, så hold ekstra godt øje med bolden,” tilføjer formand Gunnar. ” Så er det godt at have 3 eller 4 par øjne til at følge boldens flugt”.

Hvis man ikke er så heldig at spille med en lokal golfer, er baneguiden – der ligger på klubbens hjemmeside –et vældig godt alternativ.

35 elektriske robotter krabber sig rundt på de foreløbigt tolv huller. De automatiske græsslåmaskiner betyder, at næsten hele golfbanen klippes med bæredygtig energi. Kun greens inkl. forklæde slås med vanlige maskiner.

Sandet – eller rettere gruset – i bunkers er knust lava. De hvide sandkorn stammer fra øens berygtede vulkan Hekla, fortæller Gunnar. ”Heklafjeldet” er på dansk, som man måske vil vide, blevet til ”Hekkenfeldt”. Det kunne godt tænkes at det er golfspillere der står bag denne sproglige udvikling. Det går jo ind i mellem ”ad Hekkenfeldt til”, når man forsøger at komme ud af en bunker.

De mange korte par-4 og par-5 huller betyder ikke nødvendigvis, at man vil score lavt på Brautarholt.  Greens er store og vanskelige på den ondulerede måde.

Gravemaskinerne er i fuld gang med at fuldende skaberværket, og Gunnar regner med at banen er fuldt udbygget med 18 huller i 2023.

Små orange skilte advarer om faren ved at stille sig helt ud til kanten af golfbanen. Fra kanten går det ofte mange meter lodret ned. Det dramatiske landskab kan hurtigt blive for dramatisk, hvis man ikke passer på og ser sig godt for. Bolden kan udmærket være ude, men golfspilleren skal meget gerne forblive inde.

De sorte strande af vulkansk grus – som er brede eller smalle, afhængigt af om man spiller ved lav- eller højvande – defineres ikke som en hazard. En vældig god lokalregel, så man uden straf kan fjerne de større klumper lava på stranden.

Alle hullerne i Golfklúbbur Brautarholt har navne, som man kan opleve det i bl.a. Irland og England. 5. hul betegnes således Guldkiste Vigen, da en vikingeskat skal være gravet ned netop her i bugten. Det er sikkert og vist. Skatten er endnu ikke fundet, så man kan jo overveje at skifte en af køllerne ud med en spade, inden man drager til Brautarholt.

Ikke alene har klubben en sympatisk formand. Lokalreglerne er også sympatiske. Fx teer man op hvor man ønsker i teeboksen! Undtagen når der er turneringsgolf, selvfølgelig.

Gunnar understreger, at man skal tænke sig vældigt godt om på de huller, hvor roughen overvejende består af lava. Golfspillerens course-management er helt afgørende. Rammer man lavaen, kan bolden ryge i alle retninger, og det er som regel yderst vanskeligt at lokalisere den. Har man ikke stor tiltro til driveren, bør man lade den blive i tasken, er den gyldne regel i Brautarholt Golfklub.

På flere huller ses Reykjavíks skyline i det fjerne. Knap 30 kilometer i fugleflugtslinje i sydlig retning.

Ved storm kan bølgerne på flere huller nå helt op til greens og skabe alvorlige skader, som det var tilfældet den seneste vinter. Selv om græsset er af den hårdføre type, kæmper de dygtige greenkeepere for at holde golfbanen åben som planlagt, dvs. fra 1. maj til 30. september.

Et ualmindeligt nydeligt og enkelt klubhus – nærmest minimalisme som hos Mies van der Rohe – føjer sig smukt ind i landskabet bag 9. green. Her er der café med sandwich og drikkevarer, og en proshop, hvor man kan leje køller, trolley og buggy.

I juni, og det meste af juli, går solen ikke ned på disse kanter. Som det fremgår af ovenstående foto fra klubbens arkiv, kan en runde midnatsgolf i Golfklúbbur Brautarholt byde på mosekonebryg og en rødmende himmel. Denne nærmest magiske oplevelse forklarer ikke kun, hvorfor golf er så populært hos den lokale befolkning, men også hvorfor udenlandske golfere valfarter til Island i sommermånederne.

Med en tidlig teetime kan man efter 12 huller også nå en kulturel runde i den islandske hovedstad. GPS’en stilles på Reykjavík, og en halv time senere kan man fx tage skoene af og besøge Islands Store Moské, hvor den legendariske muslimske gæstfrihed straks viser sig.

”Skulle det være en kop te eller kaffe?”

Det bliver et ja tak til kaffen, som er god og stærk. Ólafur, kaldet Ollí, præsenterer sig. Han taler dansk efter at have boet en længere årrække i Danmark, bl.a. i Thylejren. Han ernærede sig som fisker i Hanstholm og vendte tilbage til Island i 2007. Nu har han en lille båd og fisker torsk uden for Reykjavik.

Ollí spørger, hvad der bringer mig til moskéen. Det er ikke så tit der kommer gæster. Jeg forklarer at jeg er interesseret i kunst og kultur og allerede har set Hallgrims store kirke ude og inde, og nu er gælder det så byens store moské. Jeg fortæller også at jeg har besøgt kirker og templer og pagoder og moskéer, men at det er første gang, jeg er blevet budt på kaffe i et gudshus, og Ollí smiler bredt.

Til eventuelt interesserede kan det oplyses, at 95 procent af befolkningen i Island var kristne i 2014 ifølge islandsk statistik. Herefter fulgte buddhisme og nordisk asetro, mens landets blot 841 muslimener gjorde islam til landets fjerdestørste religion.

Perlan, der ligger i nærheden af den Store Moské, rummer mange aktiviteter for børn og voksne. Blandt andet kan man studere gletsjere og en 100-meter lang, menneskabt hule af is.

Fra Perlans store kuppel er der 360 graders panoramaudsigt og en såkaldt zipline, en svævebane for voksne, hvor den dristige udstyres med en håndbold, som skal kastet i nettet på et håndboldmål der er placeret nede på jorden.

Inden aftensmaden en sviptur til Viðey (Videy). Man parker bilen i Reykjaviks gamle havn med det gule fyrtårn. Det er en meget kort tur med en lillebitte færge, der fragter gående fra havnen ud til den lillebitte ø.

Der er restaurant i Viðey House, som ligger ved siden af kirken. Man fortryder ikke, hvis man bestiller dagens suppe og rabarber crumble til dessert!

Mod nord er der udsigt til bjerge med sne på toppen, mod syd til Reykjavik og dens gamle havn.

Tæt ved færgelejet, har Yoko Ono, billedkunstner og beatle-enke, ladet et Lystårn opføre med inskriptionen ”Imagine Peace” gentaget på mange sprog. Der er laserlys fra tårnet fra oktober til december – fra John Lennons fødselsdag til hans dødsdag.

Restaurant Skál i Hlemmur Mathöll

Læs næste artikel i serien her. Den første artikel kan læses her.

TEKST: Kim Boje

FOTOS (LUFTFOTO OG MIDNATSGOLF): Golfklúbbur Brautarholt’s Archive

ØVRIGE FOTOS: Gunnar Pálsson og Kim Boje

GOLFKLUB

Kørselsvejledning:  Sæt GPS’en på “Brautarholts vegur” (Brautarholts vej), som man kommer til efter ca. 30 kilometers kørsel fra Reykjavik. Da klubben (endnu) ikke har fået lov til at opsætte et skilt ved Rute 41, skal man være opmærksom på at Brautarholts vegur (vej ligger ved en samling huse på venstre side, hvor der er en tankstation. Når man har drejet t.v. kører man ad Brautarholts vegur), indtil et skilt til venstre viser vej til golfbanen, der normalt er åben fra 1. maj til 30. september.

ANDRE UDFLUGTER

OVERNATNING REYKJAVIK

Søger man et rigtigt godt hotel i et roligt kvarter, der samtidigt er ligger en meget kort gåtur fra downtown Reykjavik, kan tvillingehotellerne Skuggi og Storm varmt anbefales. Det er tårnhøj kvalitet lige fra receptionen, værelserne til morgenbuffeten.

Er man til tidsåndens æstetik, skal man vælge Hotel Skuggi, der i den grad lever op til hotellets navn. Skuggi betyder skygge. Al interiør er sort eller mørkegråt på den cool måde. Selv sofastykket på værelset, en flot fotobog af den store islandske fotograf Rax passer ind i hotellets gråsorte farveskala. Rax’ billeder, blæst op til widescreenformat, dækker ovenikøbet væggene både i lobbyen og i spisesalen. Et sjældent gennemført og konsekvent layout.

Foretrækker man en mere klassisk elegant stil, skal man vælge Hotel Storm, hvor vindene blæser fra det lyse, klassiske hjørne, men ellers har Storm de samme tårnhøje kvaliteter som Skuggi.

MAD OG DRIKKE

Reykjavik har et utal af gode caféer og restauranter – og en fremragende pølsevogn. Skal man have meget god mad og drikke samt en usædvanlig god og afslappet stemning, skal man besøge restauranten Skál (Skål) i Hlemmur Mathöll (Endestation Madhal) ved siden af rutebilstationen, som har flere spisesteder under samme tag. Sætter man sig på en af barstolene omkring Skáls åbne køkken, kan man se de 5-6 kokke fremtrylle maden, som Thomas Lorentzen, tidligere køkkenchef på Nimb i Tivoli, står bag.

MUSIK, MAD OG DRIKKE

Hrafnkell (Ravnkel, som i sagaen), kok og bartender på Restaurant Skál, har gode tips om musik, mad og drikke i Reykjavik:

  • Mál og Menning Bookstore (Mål og Meninger Boghandel) på Laugavegur 18 har været lukket i længere tid. Men nu er der igen bøger, bar og bands på repertoiret (musikken er fra 20-22 hver aften).
  • Pönksafn Islands (Det Islandske Punk Museum), https://facebook.com/Bankastraeti0/
  • Dillon Whiskey Bar har ikke kun sprut, men også mad på menuen og blues og rock i weekenden.
  • Skuggabaldur har Jón Mýrdal, stand-upper og TV-kendis, gjort til en jazzbar. Vildskaben hos en skuggabaldur – et islandsk, mytisk monster – rimer jo på jazz.
  • Gaukurinn i Trygvagata har god fadøl og god livemusik hver aften.
  • Sirkus er lige genåbnet i Lækjargata med live musik, indisk mad og dart og pool.

BONUS

Spørger man Hrafnkell, om han også ved alt om supermarkeder i Reykjavík, lyder det:

  • Bónus, my man, easily the best supermarket in town, just down the street. You can’t miss it!”

VEJRUDSIGTEN

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev - udsendes hver mandag

Når du har skrevet din e-mail adresse og trykket tilmeld, modtager du en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding. Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at trykke på linket i bunden af nyhedsbrevet eller sende en mail til info@19hul.dk. Vi passer på dine data - læs mere i vores persondatapolitik.

Relaterede artikler

Genesis Invitational flyttes væk fra Riviera i brandhærgede Los Angeles

PGA Tour turneringen Genesis Invitational skulle spilles på Riviera Country Club i Los Angeles fra den 13. - 16. februar, men rykkes nu væk...

Challenge Touren skifter navn til HotelPlanner Tour

Challenge Touren har fået en titelsponsor, så den fremover hedder HotelPlanner Tour. HotelPlanner blev grundlagt i 2003, og er en førende formidler af hoteller over...

De fem nyeste artikler på 19hul.dk